Слънце, студ и предупреждения за жълт и оранжев код за опасно време на Ивановден

07 Януари 2020 | 07:03
0 коментара
Общество

На Ивановден за три области в страната са обявени жълт и оранжев код за опасно време. В Добрич и Варна има жълт код за силни вятър и вълнение на морето, за Бургас кодът е от втора степен – оранжев, отново за силни вятър и вълнение на морето.

При оранжев код

 

се очаква вятърът да бъде 14-17 м/с (7 бала по Бофорт), пориви 20-24 м/с (8-9 бала по Бофорт), като следобед се очаква постепенно да отслабва. Вълнението на морето 4 бала, на юг от Бургас 5 бала.

При жълт код

се очаква вятърът да бъде 14-19 м/с (7-8 бала по Бофорт), пориви 20-24 м/с (8-9 бала по Бофорт). Море 4 бала. Следобед отслабване на явленията.

Във вторник над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, по-късно над крайните югоизточни райони облачността също ще се разкъса и намалее. В западната половина от страната ще е почти тихо, докато в източната ще продължи да духа умерен до силен вятър от север-североизток, но постепенно и там вятърът ще отслабва. Минималните температури ще бъдат между -7 и -2 градуса, а максималните между 0 и 5 градуса.

Източник: iStock/Guliver Images

Над Черноморието

облачността ще е значителна, главно по южното крайбрежие ще има превалявания от дъжд. През деня бързо ще се разкъса и намалее, най-късно в крайните югоизточни райони. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток, който постепенно ще отслабва. Максимални температури на въздуха 2-5 градуса, температурата на морската вода ще е около 10, а вълнението на морето – 3-4 бала.

Над планините

ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите части силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде -3, на 2000 метра – около -10 градуса.

Облачно начало на годината, кога се стопля времето

В сряда и четвъртък

в много райони от страната ще бъде слънчево, през първия ден от север ще се появи разкъсана висока облачност. Вятърът в източните райони ще отслабне още. Сутрин ще е студено, в повечето райони с отрицателни минимални температури, до -7 – -8  градуса. Дневните температури бавно ще се повишават. В отделни котловини сутринта в четвъртък ще бъде с намалена видимост.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

Добавете Вашия коментар

TOP