Служителки от ДЦ в Разлог се насладиха на вълнуваща екскурзия до Метеорите, подмладиха се от извора на Афродита /Снимки/

06 Ноември 2018 | 18:45
1 коментара
Общество

15 дами от екипа  на Дневния център за стари хора в Разлог и туристи от Благоевград и Сандански се насладиха на двудневна разходка до Метеорите в Гърция.

Групата предприе вълнуващото пътешествие преди седмица и остана повече от очарована от мястото, за което се твърди, че именно там небето среща земята. Поради тази причина, то неслучайно е определено и като – осмото чудо на света.

"Гледката е поразителна - величествени и някак несъвместими с останалата равнинна местност. Толкова са изумителни, че в първия момент манастирите по върховете им остават незабележими", заявиха пред наш репортер туристите.

Според експерти пък, дори геолозите остават озадачени от високо издигащите се кулообразни каменни върхове. Мит обяснява произхода им: вкаменени гиганти, може би, или пък чудно място, където Зевс си е складирал светкавиците. Иначе “ме те ора” означава “отделен във въздуха” или “над земята, близо до Бога”. 

„Уникално място, изключително зареждащо, съчетаващо едновременно природна красота и вековни християнски традиции”, възкликна пред Pirinsko.com, Гергана Кондева, слежителка в Дневния център в Разлог.

На път към Метеорите екскурзиантите се отбиха и до извора на Афродита, за който пък се твърди, че водата в него е с чудотворна сила и има подмладяващ ефект.

Легенда разказва, че когато се връщала от Олимп след гуляй с боговете, Афродита се миела в този извор и така връщала своето моминско целомъдрие. Така, след духовното пречистване на Метеора разложките дами и останалите пътешественици намокриха очи в извора на “Св. Параскева” и умиха ръце в потока на Афродита. 

След това групата се отправи за разходка в град Каламбака, където с часове се любува  на красивото градче.

Преди да посетят Метеорите обаче, екскурзиантите разгледаха град Едеса и прословутите Едески водопади, най-висок от които е Каканос. Бурният поток се спуска от седемдесет метра височина, напоявайки със студената си пара натежалите клони. 

И за да бъде приключението на туристите пълно, групата нощува в Катерини, където похапна традиционни гръцки ястия в елитно заведение. Малко по – късно пък, нашенци взеха акъла на гърците с кръшни хора. 

Добавени коментари

Лека поправка публикува:
06 Ноември 2018 | 22:26
Изворът НЕ Е на Афродита, а на богинята Хера.Легендата разправя,че тази богиня всяка сутрин слизала на извора,от чиято вода пиела и се окъпвала,с което си връщала девствеността,след което се връщала в покоите на Зевс на върха Олимп.Тази поправка се отнася за същият извор,който е на самата магистрала.В близост до него е параклисът "Агиа Параскеви". Историята е дълга и интересна.

Добавете Вашия коментар

TOP