Служителите на „Паркинги и гаражи“ в Банско отиват на борсата

10 Април 2020 | 21:31
0 коментара
Общество

Служителите на „Паркинги и гаражи“ в Банско са освободени от работа и отиват на борсата. За това стана ясно от хора, работили в общинското предприятие, които вчера се редяха на опашката пред Бюрото по труда в курортния град, за да се регистрират. Те споделиха, че са освободени всички служители, тъй като предприятието не работи и реално няма никакви приходи. Досега са били в предизвестие, по време на което са ползвали платения си годишен отпуск.

Мъжете споделиха още, че са им предложени два варианта – да излязат в неплатен отпуск или да бъдат изпратени  на борсата. Естествено, заради неяснотата докога ще продължи извънредното положение в страната хората са предпочели втория вариант, за да имат някаква финансова обезпеченост. Те са получили уверение, че ще бъдат възстановени на работа, след като „синята зона” в Банско започне работа.

От община Банско потвърдиха информацията и също увериха, че всички служители ще бъдат назначени отново, след като дружеството стартира работа.

Такси за платените паркинги в Банско не се събират от самото начало на извънредното положение. Така почти месец дружеството е с нулеви приходи, което прави невъзможно изплащане възнагражденията на служителите, тъй като то е на самоиздръжка.

Към момента на работа са единствено техническият секретар и управителят на дружеството Николай Лечов. Той призна, че дружеството няма възможност да покрие заплатите на служителите си. Най-напред са освободени наетите само за сезона, а след това и постоянният персонал, който работи целогодишно. Лечов поясни, че трима от тях са били в пенсионна възраст, а останалите седем са изпратени на борсата. Всички са ползвали остатъците от миналогодишния си отпуск и полагащите им се дни до март месец тази година.

„За съжаление нямах друг вариант, а не мога да оставя хората без заплати. Това беше единственият вариант поне да получават някакво обезщетение. На самоиздръжка сме и като не работим, не можем да покрием данъците си, камо ли да осигурим заплати за хората. През втората половина на март не работихме и едва платихме данъците си за февруари. Лошото е, че не знаем докога ще продължи това положение. Откакто аз съм управител, вече пет години няма неизплатени заплати на хората, в такава ситуация изпадаме за пръв път”, поясни Лечов и изрази притеснения, че ще бъде трудно след това предприятието да заработи веднага още първия месец.

Иначе и пред Бюрото по труда в Банско, както навсякъде в страната, ежедневно има опашки от чакащи да се регистрират. В курорта почти всички, които чакаха, са били заети в сферата на туризма. Мъж каза, че е работил в ресторант и всички са освободени. Той сподели, че е освободен при благоприятни условия и очаква добро обезщетение за безработица.

„Всички сме освободени от работа, но не само в нашия ресторант е така, а във всички хотели и ресторанти, защото просто не работят и не се знае докога. Осигуряван съм на реалния доход, който съм получавал, и мисля, че това е предимство за мен. Уверенията са, че след като всичко отмине, ще ни назначат отново. Всички се надяваме да е по-скоро“, каза мъжът и сподели, че работи в бранша от 20 години и за пръв път му се случва подобно нещо.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP