Служителите на МВР ще излязат на нов протест в четвъртък. Причината са проведените днес неуспешни преговори между ръководството на ведомството и синдикатите.

Основното разминаване е в искането на полицаи и пожарникари за увеличение на заплатите им с 15% със задна дата – от февруари т.г.

Униформените протестираха през цялото лято на различни места в страната заради ниско заплащане, лошото състояние на материалната база и условията на труд в МВР.

Позицията на министерството е, че пари за нови заплати могат да се предвидят в бюджета за 2018 и увеличение може да има от догодина.

Заместник-министърът Стефан Балабанов днес заяви, че за исканото вдигане на възнагражденията с 15% ще са нужни 136 милиона лева, с които бюджетът на ведомството в момента не разполага.

Промяна със задна дата също така е невъзможна, тъй като заплатите се определят с наредба на министъра, а закона не уточнява как тя може да се ревизира.

„Това не може да стане със задна дата и те много добре го разбират и аз не бих могъл друго да коментирам по този въпрос. Евентуално може да има увеличение на заплатите от 1 януари 2018“, заяви Балабанов.

Според синдикатите обаче ресурс за увеличение от февруари 2017 може да се намери, като държавата отпусне пари и за незаетите в момента щатни позиции в МВР.

„Нашата програма си е наша програма. Казахме, че няма да пропуснем нито един професионален празник на служителите в МВР. Следващият - 14 септември, Празникът на пожарникарите”, заяви Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.  

Не беше направен и опит да се разберем с ръководството.

Ако тези искания, зад които в момента стоим, не бъдат в по-голямата си част изпълнени, от 5 януари натам нашите протести ще станат ежедневни“, допълни Попов.

Синдикатите в МВР настояват и за други законови промени, които да регламентират получаването на допълнителни пари за извънреден полицейски труд и увеличение на заплатите при изкарване на обучителни курсове.
 
Балабанов изрази позицията, че категоричен отговор на тези искания днес не може да се даде, тъй като за законовите промени има конкретен ред.

Синдикатът на пожарникарите „Огнеборец” от своя страна настоява за нов закон за пожарната, докато от  Националния синдикат на гражданската администрация в МВР искат допълнителни пари за работа с класифицирана информация.

От НСГА също настояват да се промени начина на изчисляване на заплатите в администрацията.