Служители на Басейнова дирекция влязоха с полиция в Био ТЕЦ „Рубин“ след сигнал на бизнесмена Ив. Кацарски

03 Декември 2020 | 18:29
4 коментара
Общество

игнал до Басейнова дирекция срещу Био ТЕЦ „Рубин“ в Благоевград за незаконно ползване на вода от река Благоевградска Бистрица взриви вчера преди обяд напрежение пред предприятието. Бизнесменът Иван Кацарски-Ванцата алармира, че отклонение с по-голям дебит от този в реката се ползва за нуждите на ТЕЦ-а, без собствениците да имат разрешително за водоползване.

„Сутринта ходих до един автосервиз в района, където е направено отклонението, и защото знам, че от Био ТЕЦ-а нямат разрешение да ползват водата от реката, незабавно подадох сигнал за нарушението. Те твърдят, че имат договор за ползване на водата от отклонението за рибарниците, но това не е като да си купиш кола и да я дадеш под наем някой да я ползва. В такива случаи наличието на вода е задължително, за да се случва производствен процес, в противен случай се работи незаконно“, обясни Ив. Кацарски и разказа:

„Мъжът, който отговори на обаждането ми, го потвърди, като отбеляза, че в ТЕЦ „Рубин” работят незаконно, но им било омръзнало да ги глобяват. Изчаках инспектори от Басейнова дирекция да дойдат на проверка, но собствениците на предприятието не ги пуснаха, оправдавайки се с Ковид, и се наложи да се извика и полиция. Доколкото разбрах, собствениците не са подписали и протокола“, обясни Ив. Кацарски.

На излизане от обекта инспекторите от Басейнова дирекция, мъж и жена, отказаха коментар на констатациите. „Допуснаха ни до обекта, проверката е извършена“, лаконична бе служителката и обясни на жалбоподателя, че ще му изпратят копие на протокола си.

„Жалбоподателят се опитва да дестабилизира обстановката в Благоевград“, с тези думи собственикът на Био ТЕЦ „Рубин“ Илиян Личев нападна словесно подалия сигнала Ив. Кацарски и обясни:

„Ние закупихме предприятието през 2011 г. Предишният собственик още през 2006 г. се бил опитал да премахне рибарската вада, която преминава през обекта. В официални документи е отразено, че рибарската вада съществува от 1936 г. и няма как да я изместим. Ние ползваме част от водата за охлаждане и я връщаме обратно пречистена за ползване, и за това имаме договор със собственика на рибарника. На практика дори тази година ние плащаме водовземането на рибарника, като участваме в почистването и стопанисването на вадата. През летния сезон имаме проблеми с „Напоителни системи“, които при Бачиново отклоняват част от реката в канала им за напояване, при това с багер, не с ръчни средства. Многократно сме правили постъпления да регистрираме водовземане от Басейнова дирекция, но и досега сме в омагьосан кръг на внасяне и връщане на документи. Казусът не е нещо ново, той е с давност пета или шеста година“, посочи Ил. Личев.

Отказа си да пусне вчера в предприятието проверяващите от Басейнова дирекция той обясни с Ковид кризата: „Ситуацията е много сложна, имаме две момчета, които сега се върнаха от карантина. Тези хора не идват за първи път на проверка. Ние не сме само електроцентрала, обработване и белено слънчогледово семе, произведено в България.

Ако замерим един домашен потребител на въглища, ще видим, че той многократно повече замърсява околната среда, и това е видно от данните от станциите за измерване на чистотата на въздуха в града, които са общодостъпни онлайн. В кв. „Вароша” стойностите на замърсяване са в пъти по-големи в зимния период от тези от Био ТЕЦ-а. Идете на ул. „Полк. Дрангов“ и „14 полк“ да видите какво е нивото на замърсяване в този сезон на годината. 4-5 човека целят да дискредитират едно работещо предприятие.

Аз съм от Благоевград, децата и семейството ми са тук, ако замърсявахме опасно въздуха, мислите ли, че нямаме възможности да напуснем града?! Имаме 21 протокола от проверки през 2019 и 2020 г., в които не се констатират нарушения“, заключи собственикът на Био ТЕЦ „Рубин“ Илиян Личев.

До ден-два се очаква протоколът от вчерашната проверка на Басейнова дирекция да е съставен и да се разбере потвърдено ли е, че Био ТЕЦ „Рубин” ползва незаконно отклонение за вода от река Бистрица.

Наложи се намеса на полицията, за да осигури достъп на проверяващите в ТЕЦ-а. в.Струма/Димитрина Асенова

Добавени коментари

Инан публикува:
09 Декември 2020 | 09:02
Инж.Пашов-вожда О.Тунева-слугинята М.Чобанов-лявата ръка К.Бачева-дясната ръка В.Стоилов-дойката Това са част от хора образували държавна бухалка за правене на пари
Да ко публикува:
05 Декември 2020 | 07:33
Това копеле трови ни всички
Вангелия публикува:
04 Декември 2020 | 07:52
Щом принцесата О.Т. е там всичко е ОК.Басейнова е тръгнала стремглаво напред
Гошо публикува:
03 Декември 2020 | 18:57
Престанете да пишете “бизнесмена “ Иван Кацарски!!! Това е псевдо еколог и умрело куче, и ако го обърнеш с главата надолу и 20 ст няма да изпаднат от джобовете. Хора без работа!! Няма вече далавери и измами с иван дилъра и са се чуди къде да проси!!

Добавете Вашия коментар

TOP