След семейството от Разложко! Сервитьорка в Банско е приета по спешност в Инфекциозно отделение, изолирана е

09 Март 2020 | 14:05
3 коментара
Общество

Млада жена от Разлог е приета по спешност в Инфекциозното отделение на благоевградската болница.

Тя е изолирана на втория етаж, където се предвижда настаняване на пациентни със съмнение за коронавирус.

Жената работила като сервитьорка в Банско и е със симптоматика за вирусно заболяване. Взети са проби, които да установят дали става въпрос за коронавирус или за грип щам Б.

Тази сутрин в същото отделение бяха настанени майка с дете от Разложко със съмнение за коронавирус. Бащата е оставен под домашна карантина. И на тримата също са взети проби за коронавирус и грип Б./Струма/

По рано съобщихме, че жена от разложкото село Баня, прибрала се от Италия, е поставена под домашна карантина от личния лекар и здравните власти. От там успокоиха, че засега няма проявени симптоми за коронавирус, а състоянието й се следи ежедневно.

Под карантина е и семейството на жената. Засега се предполага, че става въпрос за настинка, тъй като някои членове на семейството й, които не са пребивавали в Италия, са били болни, когато тя се е прибрала. Местното джипи д-р Георги Русков призна за случая и допълни, че засега няма място за притеснения. 

„Информирани са всички здравни и инфекциозни власти. Жената няма признаци на заболяването, но е поставена под домашна карантина. Тя е с лека кашлица и хрема, но без температура. Състоянието й се следи ежедневно. Чухме се с нея в събота и тя е по-добре, не е вдигала температура и на този етап няма нищо тревожно”, коментира д-р Георги Русков. 

Изследвания на жената засега не са правени. Според д-р Весела Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, жената се е разболяла в България, защото всички вкъщи са били болни от грип. „Проби на жената не са взети, тъй като няма задух, няма и температура. Има лека кашлица и хрема, което засега не ни обезпокоява”, каза д-р Мончева и допълни, че за Благоевградска област това е първият случай на поставен под карантина пациент. Жената е под карантина от петък, 06.03.2020 година. Тя се е прибрала от Италия на 3 март вечерта. Пътувала е с ферибот, където на всички е измерена температурата. Особено обезпокоени са хората, които в петък са били в чакалнята на здравната служба в Баня, когато жената сама е потърсила лекарска помощ. Част от тях са разбрали, че се е прибрала само преди три дни от Италия, и не скриха безпокойството си, че са били в едно помещение с нея. 

Те споделиха, че в чакалнята е имало доста хора, включително и деца, които са престояли по-продължително време в едно помещение с жената. Още същия ден стоматоложката д-р Мариана Гърменлиева лично е направила дезинфекция на чакалнята и кабинета си. Тя също не скри безпокойството си и сподели, че въпреки дезинфекцията с белина и чист спирт, която е направила, е отложила пациенти със записани часове през уикенда. Безпокойството на всички е породено от факта, че жената се е прибрала от Италия, която е сред най-засегнатите страни и в някои части вече бяха предприети драконовски мерки за овладяване разпространението на коронавируса, а според световните медии от събота 1/4 от населението на Италия е поставено под карантина, която засега е в сила до 3 април. За този период са забранени влизанията и излизанията в тези зони. Засегнати са цялата област Ломбардия с централен град Милано, както и 14 провинции в северните области Венето, Пиемонте, Марке и Емилия-Романя. 14-те провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падова, Тревизо и Венеция. За конкретния случай се знае, че жената е била в Сицилия, но не е ясно в кой град.

Първият регистриран случай на коронавирус на острова бе регистриран на 25 февруари в град Палермо, който не фигурира сред поставените под пълна карантина области.

Добавени коментари

питам публикува:
09 Март 2020 | 21:03
Мая е аут от Юлен заради короната хахахахаха можа заради ДПС или питам за един чьос
Мая Христоскова публикува:
09 Март 2020 | 17:59
Да, аз за това напуснах Банско и никога повече няма да стъпя там.
ЯСНОООООО публикува:
09 Март 2020 | 14:48
ВЕЧЕ Е ЯСНО ЧЕ КОРОНАТА Е В РАЗЛОГ И БАНСКО НЕКА НИ Е ЧЕСТИТО КУРОРТИТЕ СА ПРИОРИТЕТ НА БОРИСОВ ЗА ДА УСВОИ ПАРИ ОТ ЕВРОПА

Добавете Вашия коментар

TOP