След ремонта за над 6 млн. лв.: Асансьорът при фонтаните в Благоевград превърнат в градска тоалетна

30 Юни 2020 | 17:04
1 коментара
Бизнес

В тоалетна е превърната кабината на неработещия асансьор в подплощадното пространство в центъра на Благоевград.

Подемното устройство проработи за  кратко след грандиозния ремонт на площада за над 6 млн. лв., приключил миналата пролет, въпреки че проектът предвиждаше двете нива да се свързват освен със стълби и с два асансьора и платформа за инвалиди по стълбите срещу хотел „Ален мак“ при входа на Езиковия център на АУБ.

Година по-късно нито едно от устройствата не работи. Старият асансьор с врата към фонтаните въобще не работи, като разликата преди и след грандиозните строителни дейности за над 6 млн. лв. е само, че вече вратата му се отваря, а това позволява на мнозина да го ползват за WC. Другият асансьор с вход откъм градската градина ту работи, ту по-често не работи и майките с колички не могат да разчитат на него. Ако уцелят вратата да се отваря, това съвсем не значи, че и подемното устройство е наред и е обичайна гледка да се качат на първото ниво и след малко да слязат отново на него, гневни от нелепата ситуация. Що се отнася до платформата за инвалиди, тя дори не е разопакована, а как е изпробвана (ако изобщо е била пускана експериментално в действие) от приемателна комисия, никой не знае.

Първата копка на мегапроекта бе направена на 19 октомври 2017 г., а реалните строителни дейности стартираха в началото на 2018 г. Предвиденият ремонт включваше реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, ново художествено осветление в централната градска част между сградите на общината, Драматичния театър, Регионалната здравна инспекция, Американския университет и хотел „Ален мак”, възстановяване на съществуващия асансьор и монтиране на още един плюс подемно устройство за инвалиди. Общата стойност на строителните дейности възлизаше на 5 462 423 лв., като парите бяха по мащабен европейски проект. За изпълнител бе избран консорциум ДЗЗД „В Строй“, в който са обединени благоевградските фирми „Стилстрой-М“ ООД с управител Михаил Камбитов, ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско и собственик Константин Обецанов.

Още през лятото на 2018 г. обаче стана ясно, че се налага общината да доплаща за излезли непредвидени строително-монтажни дейности още 799 710,17 лв. и сумата надхвърли 6 млн. лв. В проекта се оказа, че не е влязла и водната завеса, която се спускаше откъм сградата на АУБ, и басейнът в подплощадното пространство, предназначен да събира водата от нея, бе запълнен с пръст. Символично лентата на обновеното площадно пространство бе прерязана на 11.03.2019 г., като на церемонията присъства и тогавашният зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Въпреки солидните средства от Европа и доплащането от джоба на благоевградчани, в деня на откриването работеше само асансьорът, свързващ площадното и подплощадно пространство, но скоро той бе заключен,  а някой, вместо да го ремонтира, е отворил вратата, та да поеме функциите на затворената преди години обществена тоалетна в градската градина, която бе затворена, след като в нея се бяха нанесли да живеят фамилия роми.

„Единият асансьор работи, но често се налага да се отстраняват технически проблеми в резултат на вандалско поведение и дори умишлено повреждане от недобронамерени хора“, обясни ситуацията в момента зам. кметът по строителството инж. Евгени Терзиев. Той информира, че вторият асансьор (който е превърнат в тоалетна) е спрян, тъй като някой е счел, че първият е достатъчен и за него не е бил подписан договор за поддръжка.

„Общината ще включи и поддръжката му в договора за поддържане на асансьорите в общинските обекти. Платформата за инвалиди не функционира, тъй като управлението е автоматично и се извършва с дистанционно, което е било откраднато още при откриването й. За да заработи, трябва да се купи ново дистанционно, чиято цена е 500 лв., но съдбата му най- вероятно ще е като на първото. Затова в момента търсим техническа възможност тази платформа да се преработи и да се ползва с управление, монтирано стационарно на нея. Имаме уверение от фирми, които се занимават с такива устройства, че може да се направи и хората да могат да я ползват“, каза инж. Терзиев.

Остава въпросът кой и защо при грандиозния ремонт на площада е избрал за монтиране платформа, която не е подходяща за обществено ползване и е с риск за непрекъснати кражби? 

Чрез охраната на общината и видеонаблюдението общината ще следи и трите подемни съоръжения да се използват по предназначение, увери зам. кметът по строителството./струма/

Добавени коментари

санкции публикува:
01 Юли 2020 | 07:00
нема ли да има санкции за тоалетната на мишо камбитов санкции на строителите цветанов дето откри

Добавете Вашия коментар

TOP