След разговор с кмета на Кресна, депутатът Д. Данчев пита: ЩЕ НАКАЖЕ ЛИ ПРОСВЕТНОТО МИНИСТЕРСТВО УЧЕНИЦИ, ЗАЩОТО СА БЕДНИ ?

16 Април 2020 | 12:46
0 коментара
Общество

Вчера,  Димитър Данчев, депутат от ПГ „БСП за България“ направи парламентарно питане до Министъра на образованието и науката на Република България  Красимир Вълчев. Въпросът е провокиран от разговор на депутата с кмета на община Кресна Николай Георгиев и касае възможността за участие в дистанционна форма на обучение на деца на бедни родители.

ЩЕ НАКАЖЕ ЛИ ПРОСВЕТНОТО МИНИСТЕРСТВО УЧЕНИЦИ, ЗАЩОТО СА БЕДНИ ?

Парламентарният секретар на групата на ПП „БСП за България“ в 44-тото Народно събрение Димитър ДАНЧЕВ, е изпратил писмен въпрос до Министъра на образованието и науката на Република България, относно възможността ученици да бъдат „наказани“ от системата на българското образование поради бедност на техните родители и липса на техническата обезпеченост и достъпа до интернет, за да могат да участват в дистанционни форми на обучение.

Въпросът е провокиран от разговор на Данчев с кмета  Николай Георгиев, за състоянието на учебния процес в общината и осигуреността с електронни устройства и достъп до интернет на ученици от бедни семейства.

Във въпроса четем:

„При обявяването на извънредното положение от Ваши (б.р на Министъра на образованието и науката) изявления в медиите стана ясно, че поне 5% от всички ученици в страната или около 35 000 деца не разполагат с електронни устройства чрез, които да участват в е-обучението…

В тази връзка, моля, да отговорите колко деца към момента редовно / ежедневно посещават дистанционна форма на обучение? Моля да посочите как се прилага дистанционната форма на обучение за децата, които не разполагат с електронни устройства и как се контролира нивото на усвоените от тях знания.

Има ли вероятност децата от семействата без техническа възможност за участие в е-обучението да повторят класа или да преминат в следващия клас без да е ясно да ли не са изостанали от знанията на техните съученици.

Искрено се надявам, че в този смисъл няма да има „наказани“ деца поради бедността на техните семейства или поради невъзможността да се осъществи реален контрол върху придобитите знания.“

Добавете Вашия коментар

TOP