След протестите с успешен край, горивата пак скочиха

26 Февруари 2019 | 15:55
0 коментара
Общество

След редица протести с успешен край и резкия спад на цените на горивата в края на миналата година, в началото на тази цените отново скочиха. Бензин А95 струва 2,04 лева за литър, а дизелът - 2,24 лева, предаде Bulgaria ON AIR.
В началото на 2019 година шофьорите отново усещат покачване.

"Този път обаче го правят по-интелигентно. Увеличават ги постепенно. В момента цената на горивото трябва да бъде 1,70 лв. при тези цени, които са в световен мащаб. За по-малко от месец, цените на горивата скочиха средно между 7 и 9 стотинки за литър. Най-масовият бензин А 95 се търгува средно за 2,03 лева за литър, а дизелът – 2,23 лв. за литър", сподели организаторът на протестите в Благоевград Николай Кутанов.

Плевен, Търговище, Кюстендил и Видин остават областите с най-високи цени на горивата. А най-изгодно за шофьорите излиза в Габрово, Добрич и Русе.

"Относително по-високи в районите, отдалечени от основните снабдителни центрове. Например, нормално би било в района на Северозапдна България", обясни Христо Казанджиев от Българския енергиен форум.

Oт високите цени горивата се оплакват не само българските шофьори. Тази сутрин в Туитър американският президент Доналд Тръмп написа: "ОПЕК, моля, отпуснете се и го давайте по-леко. Светът не може да понесе ново повишение на цените!"

Политиката за намаляване на производството на петрол от страна на ОПЕК, както и санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Иран и Венецуела тласнаха цените на петрола миналата седмица до годишен връх през 2019 г.

Засега шофьорите трябва да са спокойни - ново драстично поскъпване цените на горивата през предстоящия летен сезон не се очаква.

Добавете Вашия коментар

TOP