След острата обществена реакция в Петрич! Ето какво установи репортерска проверка на Pirinsko.com за палежите на гуми...

14 Септември 2018 | 10:14
2 коментара
Общество

С подкрепата на граждански сдружения в община Петрич, локацията на палежите на гуми в общината проследи репортер на Pirinsko.com.

Предвид публикувания в социалните мрежи снимков материал и подкрепата оказана ни от неправителствени организации и сдружения стигнахме до местата, от които се вдига черният пушек над Петрич.

И не само до тях!

Първите са в периметъра на източната част на гробищния парк и на около половин километър от бившия бетонов център. Наш репортер на място установи, че палежи има, но не само на гуми, а и на пластмаса и на всякакъв вид други отпадъци.

Камерата ни запечата ужасни картини на нерегламентирани сметища на различни места в ромските махали на Петрич. Натъкнахме се също на ромски каруци, които извозват срещу заплащане отпадъци от другите квартали на града.

Въпросът тук е: защо се ангажират ромите да извозват боклуци от обекти в града до терени около ромските квартали?

Остатъците след запалването идват не само от гуми,но и от седалки на превозни средства и други битови отпадъци, тоест гори и пластмаса над Петрич. Същите тези боклуци най-често се палят в търсене на малкото тел от тях или се взимат срещу заплащане и просто се изоставят.

Учудващо, наш репортер на място установи, че има и места, на които разхвърляни единично гуми се палят и оставят, без да се събира телът от тях. Така стигнахме до места около гробищния парк на Петрич, както и на терен между селата Първомай и Струмешница, където гуми около дърво бяха запалени и оставени.

По сигнал на местни хора се натъкнахме и на място, обособено като сметище за гуми. Това е районът след стрелбищния комплекс на входа на Петрич. Десетки изхвърлени негодни гуми....

И тук логично възникват въпросите - Кой ги изхвърля?

Ще потърсят ли петричани отговорност от тези хора?

От това място ромски каруци извозват негодните гуми до махалата за извличане на малкото метална корда, разказват стопани в съседство. Защо обаче именно петричани от другите квартали на града, които имат такава търговска дейност, изхвърлят по този начин безразборно гумите в полето, нарушавайки закона? После негодуват за палежите...така стигаме до извода, че някой пести от такси по закон, освобождава се от гуми брак и после чака някой друг да реши проблема, който той умишлено създава на своите съграждани.

Защо самите фирми не преосмислят политиката си и помагат за отравянето на въздуха? Ако същите те спазват нормативите, ромите няма откъде да вземат гуми и да горят…

Очакваме отговорите на компетентните институци!

Добавени коментари

До слепия публикува:
15 Септември 2018 | 22:42
Верно, че си сляп. Оня багер и камиона зад него всъщност са летящи чинии и не ги е изпратила някаква си общинска администрация, а всъщност са пратени от джадайския съвет и не чистят боклуците на петричани платили за по-лесно на циганите с каруците, те просто си фъркат за радост на смотаните репортери :-)
Сляп публикува:
14 Септември 2018 | 11:07
Вие не сте видели с очите на общинска администрация, всичко е чисто,

Добавете Вашия коментар

TOP