След облекченията за туризма: Заваляха искания за по-нисък ДДС

19 Май 2020 | 09:20
0 коментара
Бизнес

След като ДДС за туризма беше намален до 9%, заваляха искания за отстъпки и за други браншове.

20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор искат спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов. В открито писмо, изпратено и до министрите на финансите и на земеделието, те настояват за обсъждане на диференцирана ставка на ДДС и за българските плодове и зеленчуци, предаде БНР.

От 2000 година браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците, се посочва в писмото.

20-процентната ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, влизаща в България регламентирано и нерегламентирано, често без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните, твърдят земеделците, според които това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

Затова и 20-те организации се надяват на директен разговор с премиера Борисов, когото да се опитат да убедят, че намаляването на ставката за плодовете и зеленчуците няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители, се посочва в писмото на браншовите организации.

Собствениците на фитнес залите също поискаха намаляване на данъците за бизнеса им заради икономическата криза след COVID-19.

Такава позиция заяви в ефира на „Тази сутрин“ по бТВ Петър Ангелов, който е председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.

„Искаме безвъзмездна държавна помощ в размер на средномесечен приход, деклариран за 2018 г. Освен това искаме намаляване на ДДС и ние не сме последователи, а го връчихме на министъра на спорта още преди две седмици. Искаме диференцирано ДДС в размер на 9%, защото смятам, че ние сме бранш, който ще играе голяма роля за възстановяването на нацията от тази епидемия. При нас имаме профилактика на здравето и при нас е много по-добре да се инвестират някакви пари, отколкото в болничната помощ – не, че не трябва да се инвестира там, но ние просто пазим хората да стигнат до болничната помощ“, коментира Ангелов.

Той посочи, че фитнесите са били най-засегнати заради нулевата възможност за приходи по време на двумесечната карантина. В същото време разходите им не са спирали. Ангелов прогнозира още, че дори след отварянето на тези обекти, заради сериозния икономически срив, още някакво време ще продължават да работят на загуба.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP