След изолацията: Косопад и чести алергии подсказват слаба имунна система

16 Май 2020 | 17:00
1 коментара
Любопитно

Отслабналата имунна система се проявява от втората половина на месец март до края на април. Изолацията заради извънредното положение обаче, липсата на зареждане с витамин D от разходките на слънце и храненето предимно с дълготрайни храни в този период удължават времето на слабия имунитет, предупреждават имунолозите.

Той може да се разпознае по редица белези, което идва да подскаже, че имунната система не само е отслабнала, но се и нуждае от подсиване.  Някой от тези симптоми ще дадат ясна представа, че борбата с патогените не е правилна.

Характерен признак е хроничната умора, която се проявява не само след  тежка работа, упражнения или натоварвания като цяло, а се чувста като постоянно изтощение, понякога ди със задъхване и  резки амплитуди в настроението.

Косопадът, кожните проблеми – екзема, сух нос, пъпки и накрая някои тежки автоимунни заболявания и дори тумори з характерен признак за това състояние.

Сигурен признак за този проблем са честите бактериални инфекции. Ако често ви се налага да посещавате доктора и да приемате антибиотици поради възпаление на ушите, белите дробове, гърлото, венците и други, то това е симптом, че антителата в нашия организъм не могат успешно да се преборят сами с болестите. Трябва да се научите как да подкрепяте имунитета си.

Прихващате ли всеки вирус, който се намира около вас и смятате ли, че ще сте следващия излязъл в болничен, когато някой от колегите ви се разболее? Боледувате ли от грип  два пъти годишно и имате проблеми с херпес? Често ли страдате от възпалено гърло или други симптоми на настинка? Не се нуждаете от по-очевидни сигнали! Определено се нуждаете от подсилване на имунната си система.

Алергиите са другото предизвикателство за вашето тяло. За някой от тях може да бъдете по-чувствителни, докато за други не толкова, но способността на тялото да се бори с алергиите зависи от това дали имунитета ви е добре или е спаднал. В голям брой от случаите, алергичните реакции успешно биват облекчени или излекувани посредством подсилване на имунната система.

Трудното зарастване на раните  е характерен белег за отслабнала имунна система. Това обикновено е свързано с дефицит на цинк;. Този елемент спомага за регенерацията на клетките в тялото и зарастването на раните, въпреки че причините за това могат да бъдат от различно естество.

Затова започанети на диети в перида март –май не се препоръчва.

Ако спазвате строги диети, заети сте и нямате време да се храните редовно или често консумирате полуфабрикати, има голяма вероятност да не ви достигат важни питателни вещества, необходими за поддържането на здрава имунна система. Според последните научни изследвания, дори недостигът на едно полезно хранително вещество в организма, може да доведе до отслабване на имунната система.

Увеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци.  Антиоксидантите, особено, витамините А, С и Е защитават организма от свободните радикали – потенциално вредни вещества, които се намират в организма и могат да увредят здравите клетки. Специалистите смятат, че консумацията на плодове и зеленчуци, увеличава количеството антиоксиданти, които разрушават свободните радикали, преди те да са нанесли вреда на организма.

Някои производители на пилешко месо, добавят в храната на птиците антибиотици, които стимулират растежа им. Макар, че според официалните данни, антибиотиците предпазват животните от различни видове заболявания и не носят вреда за човешкото здраве, много специалисти смятат, че пренасищането с такива медикаменти може да доведе до отслабване на имунната система на човешкия организъм и до образуване на устойчиви към антибиотици бактерии.

Яжте по-малко захар. изследвания потвърждават, че имунната система отслабва при употреба на захар и захарни изделия. Според световната здравна организация, честата консумация на храни, съдържащи големи количества захар увеличава риска от развитие на рак, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Консумирайте храни, богати на цинк. Този микроелемент играе важна роля при обмяната на веществата. Източници на този минерал са морските продукти, месото, орехите, яйцата, кашкавалът и зърнените храни.

 Намалете консумацията на пестицид. Според научните изследвания,  те  са сред основните фактори, отслабващи имунната система. Смята се, че пестицидите влияят неблагоприятно върху образуването на белите кръвни телца, понижавайки по този начин способността на организма да се бори с инфекциите.Най-лесният начин за ограничаването им е употребата на домашни плодове и зеленчуци, ако тове е възможно.

Увеличете консумацията на пробиотици.

Техните бактерии играят важна роля при храносмилането, помагат за поддържането на здрава имунна система и блокират развитието на вредните организми в стомаха. Богати на пробиотици храни са лук, чесън, артишок, банани и кисело мляко, със съдържание на живи култури. Яжте повече броколи, защото те съдържат огромни количества питателни вещества, включително витамин С и сулфорафан, известен със своите антиракови свойства. Освен тях,  за укрепване на имунната система могат да се консумират моркови и сладки картофи, които са богати източници на антиоксиданти и бета-каротин.

Не забравяйте за селена, защото той е  мощен антиоксидант, способен да блокира атаките на свободните радикали. Тъй като пренасищането с това вещество е вредно за организма, селенът, трябва да се консумира в умерени количества. Най-добрите източници на селен са бразилският орех, морските продукти и пълнозърнестите храни.

Запасете се с флавоноиди, защото те имат силни противотуморни свойства, укрепват имунната система и възпрепятстват образуването на отоци. Мощни флавоноиди са кверцетинът, съдържащ се в жълтия и червения лук, броколито и жълтата тиква, ликопенът, който се съдържа в доматите и елагова киселина , чийто източник са орехите.

Добавени коментари

Поета публикува:
16 Май 2020 | 21:45
Косопад, лайнояд, депутат, кинти, коли, джипове, жени, гъз, сърби, баща, смърди, хан, вони, развалени, души!

Добавете Вашия коментар

TOP