След голямата сцена на древната земя на кукерите в Симитли на маса за почерпка, се събраха сурвакарите от Струмско(снимки)

13 Януари 2019 | 03:35
1 коментара
Хайлайф

След достойното представяне на 16-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – Древната земя на кукерите“, сурвакарската група от квартал "Струмско" си спретна банкет.

На провелото се весело мероприятие, ръководителят на групата Венцислав Лудачки даде отчет за изкараните приходи на групата и за нейното представяне. Също така раздаде грамоти на най-малките участници, които бяха любезно предоставени от кмета на общината д-р Атанас Камбитов.

С гордост ръководителят поздрави тазгодишните първенци на групата за спечелената от Симитли награда "Плакет за най-добри старци с магарето".

Лудачки отбеляза, че за да се движи групата напред и нагоре и да показва най-доброто на което е способна, и което е показвала през годините, като многобройни първи награди в различни категории,  в голяма част от случаите за атрактивност, за почти всички роли от старото и новото време, за съхраняване на българщината и традициите днес, когато тези неща са на изчезване, трябва да има единност в мисленето и сплотеност на всички участници и не всеки да гледа сам за себе си, защото сурвакарските групи са като едно семейство, като един отбор, които трябва да се стреми към обща победа с общите усилия, които се полагат.

По-възрастните да проявят мъдрост и с отговорност да показват и помагат на по-младото поколение, което според Лудачки има голям ентусиазъм и желание да спазва традициите на сурвакарските маскарадни игри и би било твърде жалко, ако на тези млади хора не им бъде даден достоен пример и модел за подражние още повече, че да си участник в така славна, и с дълга история сурвакарска група, като тази на квартал Срумско е истинска привилегия.

Друг важен момент от вечерта, бе поводът на големия сурвар и известен бивш пожарникар от "Старо Стумско" Йордан Ингилизов да почерпи. Днес той отбелязва своя 60-годишен юбилей. С кутия бонбони юбиларят обиколи през всички маси и събра много пожелания за здраве и късмет и още дълги години да подкрепя и участва в Сурвата.

Въпреки че участниците, голяма част от които деца и младежи, бяха доста изморени от днешното дефиле в Симитли, те не го показаха, напротив купонът беше на макс и продължи до късни доби с много настроение и танци.

Добавени коментари

Читател публикува:
18 Януари 2019 | 14:33
Пълни селяци. Кич и простотия. СТУМСКО ....ПРОСТИ СЕЛЯНИ...

Добавете Вашия коментар

TOP