След 4 г. разследване на КПУКИ! Първите мъже и жени на Банско излизат чисти от обвиненията за шуробаджанащина

29 Октомври 2017 | 15:00
5 коментара
Общество

Комисията за конфликт на интереси прекрати по силата на абсолютната изтекла давност производство, образувано по сигнал срещу кмета на Банско Георги Икономов, управителя на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ Димитър Даутов, общинския съветник Александър Краваров, доскорошния председател на ОбС Владимир Колчагов и подалата през февруари т.г. оставка бивша зам. кметица Сашка Въчкова.

Сигналът в държавната комисия срещу първите мъже и жени в Банско е от 2013 г., но след като през 2014 г. членовете на комисията не могли да се разберат при гласуването има или не конфликт на интереси, производството е сложено на трупчета и бе прекратено едва тази седмица. По сметките на комисията  давността по чл. 81, ал. 1 от НК за висшестоящите служители е изтекла по различно време, а най-късно това се е случило по отношение на Въчкова – на 25.09.2017 г.

Сигналът до Комисията за конфликт на интереси /КПУКИ/ в голямата си степен повтаря почти дословно обвиненията, които преди 4 г. група анонимни „местни бизнесмени“, представили се за членове на сдружение „Бъдеще за община Банско”, разпратиха с писмо както до КПУКИ, така и до премиера Бойко Борисов, тогавашния гл. прокурор  Борис Велчев, вътрешния министър Цветан Цветанов и директора на НАП Красимир Стефанов.

Основните пунктове в сигнала бяха няколко:

За шефа на „Паркинги и гаражи” Д. Даутов твърденията бяха, че чрез своята лична фирма е спечелил търг за поддръжка на светофарните уредби в града и има обща фирма с жената на зам. кмета Александър Мацурев – Катерина Красимирова Мацурева.

Зетят на Вл. Колчагов – Атанас Ангелинин, спечелил обществени поръчки за ремонт на читалището в Банско на стойност 1,5 млн. лв. и за изграждане на велоалея между Банско и Добринище. Ангелинин имал обща фирма с Димитър Даутов – „Лесострой” ООД, но преди местните избори 2011 г. излязъл от нея и продал акциите си на Даутов.

Съветникът от ГЕРБ Асен Кирицов участвал със своя фирма в обществени поръчки в община Банско.

В сигнала се твърди, че Колчагов бил съдружник с жената на кмета Г. Икономов – Павлина Икономова („Дърман Груп” ООД), а г-жа Икономова пък имала обща фирма с дъщерята на Владимир Колчагов и жена на Атанас Ангелинин – Елена Владимирова Ангелинина („ЕПИК Инвест” ООД).

Две първи братовчедки на Сашка Въчкова били назначени от нея на длъжностите експерт „Социални дейности“ и старши експерт „Обществени поръчки“ в общината.

В сигнала се твърди още, че кметът Икономов заедно с Колчагов създали рибарско дружество „Василак 20“, на което бил даден на концесия язовир „Белизмата“ за 5 г. срещу наем от 90 лв. месечно. По-късно рибарското дружество преминало в търговско дружество и бил създаден търговски обект, от който и двамата реализирали облаги.

Докато Икономов бил председател на Общинския съвет в гр. Банско, съпругата му пък получила общинска земя на ниска цена, придобила също така земи в местностите Пещерите и Св. Илия, и др.

Проверката на КПУКИ по сигнала обаче откри и неточности. Например за ремонта на читалището в Банско се установява, че обществената поръчка е от 2009 г., когато кмет е бил Ал. Краваров. Ангелинин я спечелил честно с ниска оферта, а тъстът Колчагов нямал нищо общо с нея. С. Въчкова пък през 2013 г. преназначила едната от братовчедките си за старши експерт „Обществени поръчки“ в община Банско с по-висока заплата просто защото по случайност тогава замествала кмета.

По отношение концесията на яз. „Белизмата“ тя също се оказва от времето на Краваров, но наследникът му Г. Икономов вече като кмет с анекс увеличил наема на 111 лв., установила комисията.

Според констатациите от тази седмица на КПУКИ в нито един от цитираните случаи в община Банско не се установява конфликт на интереси и използване на служебното положение за облагодетелстване на някого от роднините.Струма

Добавени коментари

@ публикува:
30 Октомври 2017 | 13:53
" синджира иде кацата и няма", също народна поговорка
Глуп публикува:
30 Октомври 2017 | 13:43
Коя фирма работи всички поръчки коя бе шибанятци
Ела публикува:
30 Октомври 2017 | 10:47
Гарван на гарван,око не вади! Народна поговорка.
манечкото гуде публикува:
29 Октомври 2017 | 18:01
Нема по-прос народ от банскалийте!
ДИНКЕЖЕ публикува:
29 Октомври 2017 | 15:04
БАНСКО МЕКАТА НА ИНТРИГИТЕ

Добавете Вашия коментар

TOP