След 2 г. страхът от заразата отново се събуди в Рилското корито! Ветеринари откриха болна от бруцелоза овца в стадо край Бобошево

19 Септември 2018 | 18:05
0 коментара
Общество

Бруцелозата отново напомни за себе си две години след масовото евтаназиране на животни в Рилското корито. Ветеринари са открили болна овца в село Вуково, община Бобошево, което е на 12 км от огнището в с. Смочево, община Рила. Заразеното животно е от малка ферма, собственост на Иванка Натина, съпруга на състезателя по мотокрос Явор Бошикьов.

Вчера са вдигнати на крак служители от Агенцията по храните в Кюстендил, за да извършат изследване на стадото от 28 овце и 5 свине във фермата във Вуково.

Репортер на “Струма” се свърза с кметския наместник на селото Николай Джиков и той потвърди, че има болна овца. Ветеринарят, който обслужва община Бобошево – д-р Асен Соколов, не вдигна телефона си, за да потвърди или отрече наличието на бруцелоза в района, който обслужва.

Вр.и.д. дирекор на Агенцията по храните в Кюстендил д-р Милка Войнова ни препрати да търсим информация от пресцентъра на БАБХ. От там съобщиха, че все още няма заповед на директора на БАБХ, с която да бъде съобщено, че има бруцелоза в района.

В същото време вчера са взети проби от животните в малката ферма на Иванка Натина, за да се установи дали и останалите овце са болни. Кръвни проби ще се вземат и от семейството на Явор и Иванка и всички, които са имали допир до фермата.

Припомняме, че преди няколко години болестта бруцелоза пламна в село Смочево, където бяха евтаназирани над 300 овце, крави и кози. Няколко души заболяха от бруцелоза и все още се лекуват. В продължение на няколко месеца почти всички ветеринари от Дупница и Рила вземаха кръвни проби на животните, отглеждани в местни ферми и селски дворове. Тогава от БАБХ също дълго време криха информацията за заразата.

Късно снощи от пресцентъра на БАБХ изпратиха следното съобщение:

При изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България БАБХ откри положително реагирала овца за бруцелоза (Brucella melitensis) в стадото на частен стопани в село Вуково, община Бобошево, област Кюстендил. Заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората. Ето защо положително реагиралите за бруцелоза дребни преживни животни  подлежат на незабавно умъртвяване по хуманен начин, обезвреждане съгласно европейското законодателство.

В допълнение към разпореждането за умъртвяване на положително реагиралото животно, произтичащо от контрола на болестта, БАБХ възбрани придвижването на едри, дребни преживни животни и еднокопитни към и от животновъдните обекти в с. Вуково, с изключение на животните, предназначени за незабавно клане при гарантиране здравния статус на животните. Извършват се инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на ОДБХ – Кюстендил и отразяването им във ВетИС, както и проследяване на движението на дребни преживни животни от с. Вуково.

Организирано е и стартирало взимане на проби за серологично изследване за бруцелоза на всички едри, дребни преживни животни, отглеждани в с. Вуково, община Бобошево, област Кюстендил.

Наличните мляко и млечни продукти, собствено производство, в обекта с положително реагиралото за бруцелоза животно ще бъдат унищожени съгласно изискванията на Регламент (ЕО) 1069/2004 от 21 октомври 2009 г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека и за отмяна Регламент (ЕО) №1774/2002”, пише в официалното съобщение на БАБХ, изпратено в отговор на запитването на репортер на „Струма” за новия случай на бруцелоза.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP