След 12 г. работа! Частното вечерно училище в Благоевград хлопва кепенци

19 Февруари 2019 | 16:30
0 коментара
Общество

12 години след разкриването си Частно вечерно средно училище /ЧВСУ/ „Димитър и Йоан“ в Благоевград преустановява дейност заради липса на ученици, пише "Струма".

Към момента в училището, заемащо част от последния етаж на VІ СУ „Иван Вазов“ в квартал „Струмско“, учат 12 абитуриенти и след извеждането им затваря врати.

„Причината е, че няма ученици”, коментира директорът на ЧВСУ Методи Андонов. Той разказа, че такова училище с вечерна форма е имало в сградата на бившия Електротехникум, но е било закрито през 1998 г.

„След това на улицата останаха доста ученици от Електрото, Механото, имаше и от Икономиката и Строителния. Реших да им дам шанс да учат и да завършват образованието си. Затова през 2007 година разкрих училището с обучение от 5 до 12 клас”, разказа М. Андонов, който е и заместник-директор по учебната дейност на VІ СУ.

Той допълни, че през годините в ЧВСУ са учили по 50-60 ученици. За 12 години училището са завършили 138 човека, но не всички постъпили са се дипломирали. А иначе таксата за обучение е 400 лв. на година, или по 200 лв. на срок. Преди на кандидатите да изкласят тази сума не им се виждала много, но сега им се струвало скъпо. „Това е, направих каквото можах“, вдигна примирено рамене директорът.

Любопитното е, че ЧВСУ е включено в списъка на 6-те училища в Благоевград, които ще бъдат сред първите инспектирани от новия орган – Националния инспекторат по образованието, през месец март. „Аз също бях учуден, като видяхме, че сме в списъка. Не знам какво ще инспектират, при положение че за тези 12 години не съм взел една стотинка от държавата”, чудеше се за предстоящата проверка на инспекторите от НИО М. Андонов.

И докато едно частно училище се закрива, то друго, наречено Частно обединено вечерно училище „АВС“ ЕООД, нае за 10 години втория етаж на бившето школо в благоевградското село Бело поле. Според собственика му инж. Иван Христов обучението ще е вечерно, насочено е към възрастни хора без основно образование, които по различни причини са прекъснали училище, и ще обхваща от 5 до 10 клас, или първи гимназиален етап по новия закон.

Образователни специалисти коментират, че амбициите на „АВС“ ЕООД за разкриване на училището имат връзка с предлаганите от дружеството курсове за водачи на МПС, тъй като според новите разпоредби за издаването на шофьорска книжка задължително се изисква завършен 10 клас.

„Това не означава, че всеки, който реши, може просто да седне и да печата дипломи или да издава удостоверения за завършен клас. Училищата, в това число и частните, се ръководят от учебен план, който трябва да бъде утвърден от МОН. Има и цял куп документация и нормативни изисквания”, разказаха за легализиране дейността на частно училище образователни специалисти.

Добавете Вашия коментар

TOP