Скандалноизвестният благоевградски общински съветник Христо Ковачки падна "жертва" на антикорупционния закон на ГЕРБ

21 Февруари 2018 | 19:42
20 коментара
Общество

Скандалноизвестният благоевградски общински съветник Христо Ковачки - "Мама Кажа" падна " жертва" на антикорупционния закон на ГЕРБ.

Благоевградския бизнесмен Христо Ковачки управител на фирма Кристо 2008 е Концесионер на хигиенната баня в община Благоевград, и сега е момента да избере дали ще бъде съветник или бизнесмен.

Проблемът възникна от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в рамките на една седмица от обнародването на закона, да подадат отново декларация за несъвместимост, но вече по нови условия. Т.е. хора, които са избрани преди години по други правила, сега се налага отново да декларират наличие на несъвместимост и то по няколко много спорни линии.

На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат отношения с общините.

Казусът с новите декларации за несъвместимост за общинските съветници ще лиши хиляди учители и лекари и бизнесмени от правото да заемат избираема обществена длъжност.

Преди два дни, след като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една поправка в този антикорупционен закон - че срока за подаване на тези нови декларации се удължава на един месец и че необходимостта да се подават такива декларации ще бъде от декември 2019 година, т.е. вече няма да се разчита на заварено положение, а правилата ще влизат в сила от следващите избори. Това обаче не изключва основния проблем.

Подобно на мастития бизнесмен Хр.Ковачки по същия начин ще бъдат засегнати юристи и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от предприятие, което има някакъв договор с общината. Това, което е най-жалкото в случая е, че предложенията за промени в антикорупционното законодателство ги прави не кой да е, а председателят на правната комисия в Народното събрание. Т.е. този, който е докладчика на закона, текст по текст и то преди един месец, сега предлага изменение. Т.е. той не е видял едно крещящо несъответствие с правовата държава. Приел е закон с обратна сила. Което означава, че несъвършенствата на Антикорупционния закон се оказаха правилни и първите резултати са вече на лице.

Става дума и за друго разминаване - вижда се какъв къс срок се дава на общинските съветници, а в същото време специализираните комисии, които имат право да утвърждават тази декларация, работят с тримесечен срок. И тук е мястото да се отбележи, че проблемът касае освен личните лекари и учителите, които наемат различен тип помещения, включително тези, които наемат помещения за извънкласна дейност и прочие, те също са игнорирани.

Т.е. за пореден път се създава един закон, за който по никакъв начин не е направено проучване за това как ще се отрази на работата на институциите и на обществото. Всъщност до сега Законът за конфликт на интереси си работеше перфектно. Общинските съветници си го използваха и преди всяка точка си декларираха дали имат конфликт на интереси и не, гласуваха по нея и с това се изчерпваше темата.

Общинският съветник не може:

1. да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие;

2. да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава - членка на Европейския съюз;

3. да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Раздел I. Дефиниции

Чл. 52. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Чл. 53. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Добавени коментари

До Рднск питане публикува:
22 Февруари 2018 | 10:15
Геадската баня - хотел "Монте кристо" безооасен ли е. Има ли въвеждане в експиатация и акт 16 ??? Направете проверка на строителните книжа и влижвните материали. Вече има няколко пострадали в банята граждани от ремонра и некачествения ремонт !!!
кукувоцита публикува:
22 Февруари 2018 | 10:00
гарван гарвано оку не вади, това е и сега, а тоя стотинкар на книга може да има много, ама нема 50 лева в джоба, оставете го да си коцука и да си мисли че е големата работа.............а впрочев къде е комисията от общински съветници които следят именно концесиите на общината, т.е не само Кмето си затваря оцчите, това го правят и общинските съветници, днеска за тебе, утре за мене.е това е принциа, но като дойдат избрите, приберете пак мизерните 20-.30 лева и си трайте, те с това си купуват рахата......
ЕЕЕЕЕ публикува:
22 Февруари 2018 | 09:56
Е е е , ама що му каже Кмето и хоп - вдига ръчичка, послушко , така Кмета държи и др. общински съветници с фирмички и интереси. т.е този закон няма да проработи, ще го променят в движение щото не им е угоден на самите кметове, а те са от ГЕРБ, и така, кучето ли лае , кервана си върви, иначе закона е много хубав и така е по белия свет.
Паскалев публикува:
22 Февруари 2018 | 09:55
Каде забеавихте незаконния хотел във Вароша ( паметник на културата ) и скандалния пуп в началото на 2017 година. Хотела е закупен през 1998 г но Вароша е културно наследство http://pirinsko.com/shte-sbydne-li-obs-vsichki-mechti-na-syvetnika-biznesmen-hristo-kovachki-razshirenie-na-hotel-kristo-zastrashava-ot-prezastroqvane-kv-varosha-v-blagoevgrad-29691.html
Кмето публикува:
22 Февруари 2018 | 09:45
Мама кажа е най- големия длъжник на общината. Дължи над 300 хиляди лева. Развалете му концесиятааа на този наглец...
Бисер публикува:
22 Февруари 2018 | 09:40
Миналия мандан на обс Ицо обикаляше по съветниците , за да му прегласуват концесионната такса и сам той гласува за нея. Кристо 2008 дължи над 30 хил. лева на общината .Погасява ли задълженията си към хазната. Докога ще го търпим този " даскал""
МУЗЕЯ публикува:
22 Февруари 2018 | 09:34
КМЕТА дали знае, че местото пред хотела на общ. съветник мама кажа се ползва отнего за хотела , и дали нещо се плаща на общината, като право на ползване, наем или ддр. ДАЛИ АМА НАДАЛИ...ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВИНАГИ СИ Е ЗАТВАРЯЛА ОЧИТЕ ЗА НЕРЕДНОСТИТЕ ОКОЛО ХОТЕЛА, ГАРАЖА ДО ХОТЕЛА И Т. Н...
муто публикува:
22 Февруари 2018 | 09:30
е кире пределеца не беше ли от групата на мама кажа.....
Мишката публикува:
22 Февруари 2018 | 09:03
Злата Ризова гласува пуп-ве за имоти на баща си. Това е частен интерес и то личен. Проверете фирмите кадето строят по Еленово и жк Ален мак на Бисер и на Златка баща ии!!!
иво публикува:
22 Февруари 2018 | 08:47
НА БАНКЕРА ЗАХАРИ ЖЕНА МУ ПРАВИ ВСИЧКИ ЗАСТРАХОВКИ НА ОБЩИНАТА . Е СПОРЕД ТАСКОВ ТОВА НЕ Е КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ КОГАТО СЕ ОТНАСЯ ЗА НЕГОВИ ХОРА.А НЕ Е ЛИ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ТАСКОВ И ТОНКА КАКВИ ДАЛАВЕРИ ВЪРТЯТ С ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!!!!!
предел публикува:
22 Февруари 2018 | 08:37
футболистите на пирин къде се хранат и там кривото е в конфликт на интереси. а за концесията на банята е вече факт. екстра куция става ортак на кире пределеца това беше края.
Питанка публикува:
22 Февруари 2018 | 08:34
Що пьк урдев да каже дали мама кажа плаща концесията,да каже Кмета,мама кажа е по нисък от тревата в света а по града се хвали че е удошил всички и си прави що му е угодно.
Койчо от порой публикува:
21 Февруари 2018 | 22:14
Що така,Злата Сотирова нали го раздава репресирана.
Защо публикува:
21 Февруари 2018 | 21:52
Защо плюете по закона,така трябва да бъде но няма да стане.Точно тия подпират Кмета и и така е навсякъде.Закона добър и така е вЕвропа ама ние сме друга ракия и много се съмнявам че нещо ще се промени.
Гого публикува:
21 Февруари 2018 | 21:06
Всички вие които пишете сте виновни, вие си ги избирате за по 50лв. Сега си ближете раните и не мранкайте!!!!
hadjigaev публикува:
21 Февруари 2018 | 20:59
neka malko se pro4isti ta edni i sa6ti syvernici po 16 godini malko rotaciq smena na karula hahahahahahahaha a imali konflikt na interes na kmeta zetmu sanira blok4eta
до тасков публикува:
21 Февруари 2018 | 20:48
тасков да каже имали конфликт на интереси за заведението дето стопанисва с жена му
Тасков публикува:
21 Февруари 2018 | 20:32
Ицо гласува решенията на обс за концесията на градската баня , което си е конфликт на интереси и нарушение на чл 37 от ЗМСМА. Урдев да каже плаща ли концесията нали има погасителен план ???
ГЕРБ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА публикува:
21 Февруари 2018 | 20:16
НА РАДО ТАСКОВ ГРУПАТА Е ЦЕЛАТА В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ТАМ Е БАНКЕРА ЗАХАРИ НАЛИ БЛИЗО 57 МИЛИОНА ЛЕВА МИНАВА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА АМИ ГЕРГАНА МУРТОВА НА МЪЖА И ФИРМАТА ИМА ДОГОВОР С ОБЩИНАТА АМИ ДОКТОР ТАКОВСКИ ОНКОЛОГИЯТА А БЕХ ЗАБРАВИЛА ЗА РУМЕН НА ЕЗЕРЕЦ ОСВЕН ЧЕ С РАШКО САНИРАТ БЛОКЧЕТА ИМА ДОГОВОР С ОБЩИНАТА ЗА МИНЕРАЛНАТА ВОДА ДО ХОТЕЛ ЕЗЕРЕЦ.
ОПААААААААА публикува:
21 Февруари 2018 | 20:11
е само мама кажа та злата сотирова има фирма дето оправя пупове в общината и там има конфликт

Добавете Вашия коментар

TOP