"Ситуацията е скандална! По този начин омбудсманът Мая Манолова оприличи случващото се на срещата в Министерството на труда и социалната политика, където се разглежда законопроект за хората с увреждания.

След 8-часови инфаркти преговори за Закона за хората с увреждания обаче се стигна до консенсус по един от най-важните въпроси - Законът за личната помощ.

"Аз съм си заложила името зад това, което се прави. Не мога да си позволя да излъжа очакванията на всички хора с увреждания. Те чакат реформата, чакат подкрепа, чакат уважително отношение", заяви омбудсманът пред журналисти.

Манолова излезе за кратко от заседанието на работната група в Министерството на труда и социалната политика, в което тя и представители на протестиращите майки на деца с увреждания участват, и на което се обсъждат текстовете в Законопроекта за хората с увреждания.

Общественият защитник разкритикува някои от текстовете и призова да бъдат разписани ясни ангажименти на органите, които са включени в закона.

"Според вносителите на този проект, ще бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Само че този орган е изписан в едно единствено изречение, в преходните разпоредби. То гласи: "От 1 януари 2020 година се създава специализиран орган за хората с увреждания“. Това не е сериозно“, смята Манолова.

Според нея така формулираната разпоредба не дава яснота за това какви ще бъдат правомощията на органа, неговите функции и ангажименти, както и кой ще го избира и назначава.

"За да отбият номера са написали едно изречение, в което няма нищо“, категорична бе омбудсманът.

Тя вижда проблем и с предвидения орган за мониторинг или по-конкретно с неговото конституиране.

"Никой не можа да даде обяснение защо този орган ще бъде избиран от парламента. Това е все едно шефът на Лекарския съюз да бъде избран от парламента. Или шефът на Футболния съюз“, пошегува се омбудсманът.

Тя определи това като абсурдно и призова всеки, който участва в изготвянето на законопроекта да осъзнава отговорността, която носи.

"Очаквам елементарна коректност от другата страна. Като сме се разбрали за текстове, като сме ги обосновали с конвенцията, практиката, законодателството, очакванията на хората с увреждания е те да се случат“, призова още Манолова.

Общественият защитник изведе на преден план необходимостта от разписването на такива правни норми в закона, които да заложат реформата в сектора, но обяви, че има въпроси, по които не е склонна на компромис.

"Текст по текст се води битка", коментира още Манолова.

Омбудсманът настоява да се запишат добрите текстове, да се заложи реална реформа за хората с увреждания. Тя бе категорична, че има компромиси, които няма как да се направят - за индивидуалната оценка и със задължителния й характер, за медицинските изделия, за достъпната среда, за личната помощ и др.

"Може да не станат тук и сега, но да е ясно, че ще се случат и това да е написано", добави Манолова и допълни, че работата предстои.

Представители на протестиращите майки също разкритикуваха част от обсъжданите текстове и дори определиха някои от тях като "абсолютна боза“.

Протестиращи майки поискаха оставката на шефа на Агенцията на хората с увреждания, както и на заместник-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. 

Всички страни в преговорите по законопроекта, провеждащи се в петък в социалното министерство, са недоволни и имат сериозни критики към текстовете.

"С тази помощ няма да има оцелели хора с увреждания”, категорична бе Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания.