Скандалният бос на "Агромах" реже ленти и се снима с премиера и министърката за стотици милиони, а дори не се води собственик на фирмата! (СНИМКИ)

10 Декември 2016 | 10:49
0 коментара
Общество
Скандалният бос на Агромах реже ленти и се снима с премиера и министърката за стотици милиони, а дори не се води собственик на фирмата! (СНИМКИ)

На кукерски събор в симитлийското с. Черниче шефът на групата фирми под името “Агромах” Методи Бачев грабна микрофона и пред стотици гости на курбана изрече нецензурни думи за кмета на Симитли Апостол Апостолов и премиера Бойко Борисов.

 Видеото бе качено 11 дни по-късно в медия PIRINSKO.COM, а полицията започна проверка. Собственикът на сайта Иван Хамбарджийски-Бриндо и бизнесменът Методи Бачев бяха разпитвани с часове. Двамата писаха обяснения. Бриндо даде показания как се е сдобил с видеото и дали е рекетирал Бачев за 10 хил. лева, за да му осигури медийно спокойствие. Бачев пък бе задържан, за да обясни защо е казал нелицеприятните думи за кмет и премиер.

Всъщност 43-годишният Методи Бачев не за първи път попада във фокуса на подобни скандали на маса. Преди няколко години бе съден, а накрая оправдан за побой над момче в дискотека. Получи обаче наказание за дребно хулиганство, защото бе хванат да кара джипа си по пешеходна зона в Благоевград. Сега след скандалния видеоклип отново го проверяват за хулиганство. Прокуратурата вече отказа да разследва думите му на селския събор.

Макар навсякъде да се говори за Бачев като собственик на строителните фирми под шапката на “Агромах”, официално той не фигурира никъде в регистрациите им, дори и като управител. Едноличен собственик на капитала от 3,5 млн. лв. на фирмата майка “Агромах” е 39-годишният Христо Савев. В групата има 7 дъщерни фирми с добавки към основното име - трейд, роуд, транса, продакшън, гео и др. Те са регистрирани преди 2 години.

Основната фирма “Агромах” е създадена през 1995 г. от приятелите Бачев и Савев. Тогава е напълно непозната и се занимава с дейности, свързани с обработка на земеделски земи. Има селскостопански машини и обработва земя. След това започват да добиват инертни материали и само 4 г. по-късно двамата се ориентират към инфраструктурното строителство. Набират бързо скорост, а един от първите им големи обекти е като подизпълнител на италианската “Тодини” за рехабилитация на главен път Е-79 от Дупница до Кулата.

Само за няколко години двамата съдружници успяват да купят нова и модерна строителна техника. Това става в периода 2008-2009 г. Но е факт, че за няколко години фирмите, сочени за собственост на Методи Бачев, изпълняват обществени поръчки с държавни пари за около 350 млн. лв. Бачев твърди, че нямат партиен гръб. В онези години е истинска загадка как двамата младежи сами успяват да развиват толкова мощен бизнес.

Заради това в последните 15 г. слуховете свързват фирмата с различни управляващи, които са били на власт - ДПС, НДСВ, БСП и сега ГЕРБ. Няма обаче никакви доказателства за политически обвързаности. Признава, че в бранша оцеляват добрите строители и тези с политически протекции. Категоричен е, че те са от първата категория. На материално-техническата им база завиждат доста колеги от бранша. Имат 6 бетонови възела, два завода за преработка на инертни материали и за производство на бетонови елементи, мобилни пресевни инсталации, стотици тежки строителни машини.

Прави впечатление, че цялата техника е нова, купена в последните години. В портфолиото на групата “Агромах” има над 160 изпълнени големи обекта в областта на изграждането и ремонт на ВиК мрежи, пречиствателни станции, строителство на административни и производствени сгради. Най-голям дял обаче е работата им по строеж и ремонт на пътна инфраструктура и поддръжка на пътища. Освен че печелят редовно обществени поръчки за сериозни суми, често викат строителите от “Агромах” за спешни възстановителни работи.

Бачев казва, че се обръщат към тях, “когато е трудно”, каквото е и логото на компанията. Така възстановяват отнесения от порой път за Гърция, падналата подпорна стена на пътя за Банско, обрушват скатовете в Кресненското дефиле. Пак “на пожар” се включиха в строежа на лот 4 на магистрала “Струма” от Сандански до Кулата преди 2 г., когато се оказа, че гръцката фирма изпълнител не може да изпълни обекта и имаше вероятност евросредствата да се изгубят. Само за няколко месеца “Агромах” стовари над 300 машини и стотици работници на лота и той бе открит миналото лято. Сега, като водеща в консорциум, “Агромах” спечели търга за строежа и на лот 3.1 от “Струма” от Благоевград до Крупник, който е 13 км, а строително-монтажните работи са на стойност 186 млн. лв. Ремонтират 20-километровия път за Рилския манастир на стойност 14,5 млн. лв. В последните години фирмата все повече се разраства.

През 2014 г. купи “Пътища Пловдив” от Георги Гергов. Името на Методи Бачев отново не фигурира в партидата на фирмата в Търговския регистър. В съвета на директорите на “Пътища Пловдив” е Асен Савев, който е син на приятеля му Христо Савев. След като “Пътища Пловдив” става собственост на “Агромах”, дружеството започва ударно да печели обществени поръчки и фирмата значително подобрява финансовото си състояние. Ремонт на жп надлези и улици в редица общини, включително и в Симитли, е възложен на “Пътища Пловдив”. Освен това строят пътни възли, както и автомагистрала “Марица”. През 2015 г. Българската банка за развитие е отпуснала 2,2 млн. лв. кредит на “Пътища Пловдив”, но фирмата дължи 8 млн. лв. по договор за доставка от “Металком Инвест” на друг голям благоевградски бизнесмен - Иван Давидков.

Смята се, че “Агромах” е и неформален собственик на “Водно строителство”, защото цялото предприятие е заложено срещу заем от 1,5 млн. лв. Според годишните финансови отчети печалбата на групата фирми за 2014 г. е 1,8 млн. лева. Бачев никога не е опровергавал публично, че е съсобственик на “Агромах”. Заради това и винаги се споменава като съдружник със Савев, с когото са приятели и съграждани от Симитли, родени и израсли в обикновени семейства.

Бачев е човекът, който движи оперативно работата, обикаля обектите, посреща и разговаря с проверяващи министри, докато Савев предпочита да стои в сянка и рядко има публични изяви. За последен път името на Методи Бачев нашумя покрай убийството на бившия боец от Френския легион Николай Чивиев. През юни 2015 г. бандитът от Сандански Емил Първанов-Ембака го удари с камък по главата и той почина. Чивиев отговарял за охраната на лот 4 по автомагистрала “Струма”. Минаването по новостроящата се отсечка било забранено, но Ембака не се съобразил. След сблъсък между двамата Чивиев е убит, а Ембака избяга в чужбина. Предаде се преди няколко месеца и оттогава е в ареста. Легионерът Николай Чивиев е братовчед на Методи Бачев. Тогава Бачев пръв заяви, че колегите на Чивиев от Френския легион ще открият убиеца, където и да се крие, а после ще го изправят пред съда.

След появата на скандалния видеозапис от селския събор и бързите арести на Бачев и Хамбарджийски последва и сваткавична оставка на директора на ОД на МВР в Благоевград Росен Танушев. Поводът министър Румяна Бъчварова да му поиска оставката е превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани. Разпоредена е проверка в дирекцията, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия. Гневът на министърката бил предизвикан от арестите на двамата, с което служителите на реда са се престарали и презастраховали, говорят в полицейските среди. След края на проверката не се изключва да има още уволнени и наказани служители, които са свързани със задържането.

Спецпрокуратурата разследва фирмите за източване на ДДС

Строителната група “Агромах” е ощетила бюджета с 14 млн. лв., гръмна от прокуратурата новината през март т.г. При акция с ГДБОП и НАП е установено, че са ползвани буферни дружества и фалшиви документи. Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП са извършили претърсвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на “Агромах” и “Пътища Пловдив”, както и дъщерните им дружества. Според прокуратурата фирмите от групата са ползвали доставки от две буферни дружества, като през тези дружества са били предоставяни фалшиви документи и са укривали ДДС. Самите буферни дружества пък получавали от своя страна фалшиви документи за схемата от кухи фирми, регистрирани на социално слаби лица.

Според прокуратурата общата щета за бюджета от тези действия на “Агромах” и “Пътища Пловдив” е в размер на 14 млн. лв. Тогава бе съобщено, че при претърсванията и изземванията в Лом са били открити и златни накити на стойност 500 хил. лв. Когато органите влезли в базата на “Агромах” в благоевградското с. Зелен дол, хванали служителка, която се опитала да изнесе 1 млн. евро в сак. Преди няколко месеца избухна скандал между прокуратурата и ГДБОП заради опит на разследваща полицайка да саботира делото и да върне парите от сака на бизнесмен, който твърдял, че ги е дал на заем на “Агромах”, пише "24 часа".

 

Романтиката в симитлийското село Черниче излязала на Агромах 1.5 млн. лв, съобщава OFFNews

Нали помните пиянската реплика на шефа на Агромах Методи Бачев, в която обясняваше какво е правил кмета на Симитли на Бойко Борисов?

Още тогава се запитахме колко ли ще му струва тази реплика. Отговорът е 1 562 265 лева без ДДС. Засега.

Историята надолу доста смешна, но хвърля светлина върху начина, по който са се раздавали пари за пътища по времето на подалия оставка, но все още не напуснал поста си, шеф на АПИ Лазар Лазаров.

 

На 19.11.2015 г. е обявена обществена поръчка за "Допълване на пътен възел "Плодовитово" при пресичане на АМ "Тракия" и път III-666". Казано по-просто - да се построи "детелина" на магистрала "Тракия". 

Критерият за оценка шокиращ. 50% от оценката се определя от времето на изпълнение, а 50% от предложената цена.

На конкурса се явяват 4 участника:

"Пътища Пловдив", собственост на "Агромах" с началник онзи същия Методи Бачев, иска 1 562 265 лева, за да направи детелината за 6 дни.

"Пътинженеринг" ЕООД иска 1 440 097 лв., за да я направи за 19 дни.

"Трейс груп холд" АД иска 1 475 805 лв. и казва, че ще построи детелината за 45-47 дни.

"ПСТ Груп" ЕАД иска 892 892 лв., за да я направи за 45 дни.

За нас остава загадка кой и защо е определил такъв критерий за оценка. Магистралата не се затваря, само за периода на строителство се отцепва аварийната лента. Това, разбира се, е неудобство, но дали струва толкова, колкото и самата цена на детелината или е схема за класиране напред на подходящ участник?

Както и да е - формулата е ясна и благодарение на нея печели "Пътища Пловдив" на Методи Бачев, който по това време още не е свел до обществеността на село Черниче сведения за романтичните отношения на кмета на Симитли с премиера.

На 24.02.2016 г. излиза класирането и то е следното:

Благодарение на обещанието си, че ще направи детелината за 6 дни, "Пътища Пловдив" печели категорично, въпреки, че предлага най-висока цена.

В края на август обаче Методи Бачев казва, каквото казва, на събора в село Черниче.

Държавната администрация обаче е тромава машина и явно до 19.09.2016 г. не успява да оцени финансовите измерения на романтиката от Симитли и въз основа на класирането от февруари, комисия на АПИ възлага поръчката на "Пътища Пловдив".

Можем само да си представяме паниката, която е настъпила в АПИ и Регионалното министерство, когато се е разбрало, че ръсещият откровения за романтичният живот на премиера Методи Бачев ще получи милион и половина и то при положение, че неговата оферта е по-висока със 75% от офертата на друг участник в конкурса.

Грешката бързо е поправена. На 4.10.2016 г. в стая 812 в АПИ отново се събира комисия. Тя обаче не е в същия състав. На 19.09.2016 г. - в деня, в който комисията е възложила на "Пътища Пловдив" да прави детелината, служебните правоотношения на двама от членовете й (сред които и председателят) са прекратени. Случайност?

Възложителят АПИ открива нередности в работата на старата комисия, а новата се произнася, че самата тя  (новата комисия) би могла да ги отстрани, без да се налага прекратяване на процедурата.

Следва дълго обяснение защо при предишното класиране е използвана вратичка в закона и как най-после са разбрали, че детелина за 6 дни няма как да се построи.

Така новата комисия отстранява "Пътища Пловдив" с аргумента, че предложения от нея срок от 6 дни за изграждане на детелината е нереален.

Заедно с "Пътища Пловдив" е отстранена и "Пътстройинженеринг", която обещава да построи детелината за 19 дни. Тъй като дори с тези 19 дни тя не излиза начело в класирането, няма да се занимаваме с нея.

Новият победител

Новият победител е свързваната с Делян Пеевски в медиите "ПСТ Груп". ПСТ от самото начало дава най-ниска цена и реалистичен срок от 45 дни за построяването на обекта.

Ако "ПСТ Груп" наистина е на Делян Пеевски, защото доказателствата за това са косвени, би могло да се спекулира, че през февруари той наистина е бил в немилост, губейки поръчки, за които предлага далеч по-ниска цена. Но и да е било така, ембаргото явно вече е паднало.

По-интересното обаче е друго. Дали строежите и ремонтите на пътища се дават на този, който ще ги построи най-добре и на най-ниска цена или зависи от романтични съображения?

 

Добавете Вашия коментар

TOP