Скандална заменка: Гриша Ганчев преметна държавата за 84 декара дюни!

13 Август 2015 | 11:37
0 коментара
Общество
Скандална заменка: Гриша Ганчев преметна държавата за 84 декара дюни!

84 декара дюни на първа линия в Шабла е върнал Апелативният съд във Варна на петролния бос Гриша Ганчев на 15 юли тази година, пише „България Днес”. Според експертизата дюните не били дюни, а държавата ги е обявила за гора.

Покрай въпросните земи на Ганчев се разшумя още през септември миналата година, когато се заговори, че дюни с обща площ от 103 декара край Шабла трябва да бъдат върнати на държавата от дружеството „Литекс пропърти” ЕАД. Това постанови Добричкият окръжен съд.

Става въпрос за 11 имота, които контролираното от Гриша Ганчев дружество „Литекс пропърти”, е придобило чрез замяна с гори в Стара планина. Магистратите обаче не са уважили иск на държавата за други пет имота с обща площ от 75,6 декара.

Делото за дюните беше заведено срещу фирмата на Гриша Ганчев още през януари 2013 г. от тогавашния областен управител на Добрич Желязко Желязков. Искането на държавата беше да бъдат обявени за нищожни договорите от 2005 година, с които е извършена замяна на два имота – частна държавна собственост, в землището на Шабла.

Държавата настоява, че замяната е извършена в нарушение на Закона за държавната собственост и на конституцията, защото дюните са изключителна държавна собственост, а не гори, както се твърди в договора за замяна. Страна по сделката е националното управление на горите. Делото беше решено с експертиза, която показва, че става дума за дюни, а не за гори. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP