Скандали белязаха избора на нов вицепремиер

21 Ноември 2018 | 16:11
0 коментара
Политика

 След четиричасов напрегнат дебат, взаимни обвинения между управляващи и опозиция, исторически ретроспекции за провалите в управлението на страната и лични нападки, депутатите успяха да приемат оставката вицепремиера Валери Симеонов и да гласуват назначаването на Марияна Николова за негов наследник на поста.

Острата конфронтация започна още в началото на дискусията, когато от парламентарната група на „БСП за България“ разкритикуваха управляващите заради отсъствието на премиера Бойко Борисов от залата и настояха той лично да представи мотивите за персонални промени в Министерския съвет.

От парламентарната трибуна това направи другият заместник на Борисов – Красимир Каракачанов, което от опозицията пак не счетоха за нормално. Въпреки че беше в сградата на парламента, Валери Симеонов също не влезе в пленарна зала и не се изказа по време на дебатите, което от своя страна породи нови поводи за критика. Драгомир Стойнев: Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас.

 Първи се престраши да вземе думата

Драгомир Стойнев от левицата. От парламентарната трибуна той посъветва Марияна Николова да се откаже от поста, тъй като няма подкрепа и настоя от властта да си тръгне цялото правителството. „Поредната оставка не е излизане, а задълбочаване на кризата. Симеонов си отива, но и остава, на негово място идва поредният заместител“, смята депутатът от БСП.

БСП намекна за оставка на Емил Христов

Изказването на Стойнев се оказа единствено, а водещият пленарното заседание Емил Христов обяви край на дебата. В същото време обаче няколко депутати от БСП, сред които и лидерът на партията Корнелия Нинова настояха да им бъде дадена думата, което породи спор дали искането им е отправено преди или след като Христов сложи край на дискусията. „Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев“, заяви Нинова, намеквайки за оставката на предходния председател на парламента Димитър Главчев.

„Аз имах намерение да ви дам думата. Дадох си сметка, че не съм ви забелязал. Не се страхувам от това, което се е случило със стоящите преди мен. Мога да понеса отговорността във всеки един момент“, бе незабавният отговор на Христов. Страстите изглеждаха успокоени, но призивът на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов председателстващият заседанието да бъде принципен и да не дава думата на депутатите от БСП, което предизвика нова вълна от недоволство. Всичко това доведе до провеждането на извънреден председателски съвет, на който бе взето решение дебатите да продължат. Корнелия Нинова: За пореден път премиерът унижи Народното събрание

 „За пореден път премиерът унижи Народното събрание. 10 г. в управлението налага този стил – няма държавност, няма институции, един човек решава еднолично въпросите. Тази оставка е поредната, но тя няма да реши нищо, защото не отстранява причините за състоянието, в което се намира държавата след 10 г. управление на Бойко Борисов. Коалицията ГЕРБ-ОП е обречена от самото начало“, заяви Нинова в изказването си. Цветан Цветанов: Нямаме нито едно отстъпление от управленската програма Имаме 4-годишна управленска програма и не сме направили нито едно отстъпление, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Относно думите на Валери Симеонов към протестиращите майки на деца с увреждания, които вицепремиерът нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“, които станаха конкретният повод са поисканата му оставка, Цветанов коментира: „Подобни изпуснати думи не трябва да си позволяват българските политици“.

Според него Валери Симеонов е подал оставка си не под натиск, а единствено воден от националните интереси. В изказването си Цветанов разкритикува депутата от левицата Крум Зарков, заради шегата му в телевизионен ефир, в която той заяви: „…с група други ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да измъчваме нечий дядо“. „Ние искаме да сменим системата“, казва БСП. Коя система? Която вие създадохте? Която вие използвахте?“, разкритикува Цветанов тезите на опозицията. ДПС към ГЕРБ: Оставате ли под натиска на националистите Управлението бе порочно заченото, заяви народният представител от ДПС Рамадан Аталай.

Според него оставката на Симеонов е била задължителна, а не просто необходима и разкритикува участието на патриотите във властта. Според него те са „крайни националисти, които нямат визия за развитие, а само популистични призиви“. 

Изместване на фокуса на дебата С напредването на времето и повишаването на напрежението акцентът на дискусията се измести и депутатите все повече изпадаха в лични нападки. „Това не е най-доброто лице на Народното събрание“, подчерта депутатът от левицата Крум Зарков.

„Ако бях на театър, щях да ръкопляскам силно“, каза Кръстина Таскова от „Воля“, която се оказа една от малкото, отправила призив да се дебатира по същество.

„Днешният дебат показва, че вие не разбирате, че вече не може да управлявате в този формат“, бе мнението на Йордан Цонев от ДПС. В крайна сметка, след прегласуване, промяната в кабинета подкрепиха 116 народни представители, с "против" гласуваха 62 и без въздържали се.

Така от днес Симеонов се връща като депутат от „Обединени патриоти“, а в овакантеното вицепремиерско кресло сяда Марияна Николова, досегашен началник на кабинета му. Парламентът ще напусне Миглена Александрова от „Атака“. С това балансът на силите в „малката“ коалиция се променя - ВМРО остава с 11 депутати, докато НФСБ ще е с 9, а „Атака" - със 7. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP