Скандал заради спешни промени в Изборния кодекс

14 Февруари 2019 | 07:02
2 коментара
Политика

100 дни преди евровота, депутатите разискват спешни промени в Изборния кодекс. Правната комисия към парламента заседава с часове, отбелязва NOVA.

Големият спор е за смяната на членовете на ЦИК. Друга спорна точка е машинното гласуване. БСП настояват за машинно гласуване във всяка секция, докато от ГЕРБ търсят ограничение на машинния вот в около 1500 секции в страната.

 

Изобретателят на българската машина за гласуване направи демонстрация пред депутатите как се работи с нея.

„Нашата цена е 1900 евро. Нашият екран е по-голям за да може и възрастни хора да гласуват. Тези машини нямат връзка с Интернет, което означава, че хакери не могат да проникнат, а алгоритъмът не позволява на избирателната комисия да направи каквито и да било машинации с вота“, увери инж. Александър Чобанов.

Стигна се до сериозен скандал, информира DarikNews.bg. Крум Зарков от БСП напусна заседанието и обяви, че ще сезира Конституционния съд. От БСП възразиха срещу гласуваното от комисията предложение на ГЕРБ

решенията в избирателните комисии да се взимат не както досега с две трети мнозинство, а с гласовете на повече от половината членове на комисиите.

Промяната се предлага заради практиката Централната избирателна комисия да не изпълнява постановени от Административния съд решения, защото не може да събере необходимото мнозинство. Според депутатите от БСП обаче промяната се прави с политическа цел, като с нея се отваря възможност избирателните комисии да взимат изгодни за ГЕРБ решения, защото имат мнозинство.

На заседанието беше изслушан председателят на Върховния административен съд, който потвърди, че ЦИК не изпълнява постановленията на съда.

След като комисията не се съобрази с позицията на БСП и гласува предложението с 13 гласа за и пет против, Крум Зарков от БСП напусна залата. Окончателното решение по текста ще бъде взето от пленарна зала.

Добавени коментари

Веригата публикува:
14 Февруари 2019 | 10:38
Не свършва всичко с горе описаното.Още като встъпи в длъжност ЦИК се знаеше кога свършва нейният мандат.Толкова години народните избраници не погледнаха кога трябва да се случи това и сега хоп! Правят се на ощипани госпожици.Ми да - те са си създали лоби в тази комисия,което ще им съдейства при предстоящите избори и не е уместно да ги сменят точно пък сега!Един път стъпили в меда на парламента,народ като българският НЕ МОЖЕ ДА ГИ ТРЕПНЕ!
БРАВО на ВЛАСТТА! публикува:
14 Февруари 2019 | 08:31
Сега ще дооформят изборния закон,така че да се закрепят още по-здраво на върха!Забравиха всички други обещания - това машинно гласуване,това електронно гласуване,това мажоритарно гласуване,това референдуми....НЯМА ТАКОВА НЕЩО!Правят това,което си искат!И ЗАЩО??? Ами защото това им е благо.Ако моята горе-доле "добра" пенсия от 400 лв. - ще се побира 11 /единадесет/ пъти в една депутатска заплата.Министерските няма да ги гледаме...Та за това,братя,е борбата на избори!И това става с наше съгласие и участие!Вярно!Без тях не може!Но като застанат на поста те се самозабравят и започват да работят и за втори мандат,и за трети,и за...цял живот "депутат".ПРОКЛЕТИ ДА СА!!! ТРИ ПЪТИ!

Добавете Вашия коментар

TOP