Скандал в Северна Македония: Певица изпя химна с променен текст, не спомена Гоце, Даме и Яне

04 Юли 2019 | 20:56
0 коментара
Политика

Нов скандал избухна днес в Северна Македония. На тържество в американското посолство по повод националния празник на Съединените щати певицата Тамара Тодевска промени текста на химна на Северна Македония, в който се споменава Гоце Делчев, съобщава БНР. 

Вместо изреждането на имената на Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански Тодевска изпя така втория комплект на химна: 

"Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало". 

Сред гостите на тържеството бяха президентът Стево Пендаровски, премиерът Зоран Заев, членове на правителството, опозиционният лидер Християн Мицковски. 

Бурните реакции принудиха певицата да се извини официално от профила си във "Фейсбук": 

"Непреднамерно промених текста на химна. Бях в плен на емоцията и еуфорията", написа Тамара Тодевска. 

Обединената македонска диаспора, която беше против договори с Гърция и България, поиска извинение и обвини певицата, че текстът на химна е променен преднамерено заради искането на България Гоце Делчев да бъде обявен за българин. 

Извинение поднесе американското посолство в Скопие, а правителството на Зоран Заев излезе с официално становище по случая с Тодевска. 

"Получихме уверение от най-високо ниво, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани", пише в изявлението.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP