Скандал: Учебник за 8 клас насърчава употребата на наркотици

22 Април 2020 | 17:18
0 коментара
Общество

Сигнали от десетки разгневени родители на осмокласници, които недоумяват как в учебник по философия може да се пропагандира употребата на наркотици, получи народният представител от ВОЛЯ Елена Пешева.

В учебника на издателство „Педагог”, на стр. 81 четем: „…в разгара на купона Стефан запалва джойнт, дръпва няколко пъти и го подава на приятеля си Иван. Не след дълго Иван подава цигарата на Мира с думите „Опитай! Страхотно е!”

Елена Пешева днес изпрати парламентарно питане до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което настоява да се потърси персонална отговорност на този, който е допуснал такъв текст. „Проблемът с разпространението на наркотични вещества сред подрастващото поколение става все по-сериозен. В това отношение усилията на училището и родителите трябва да са обединени. Огромна е ролята на учителите. Но какво да правят, ако учебниците, които повереното Ви ведомство одобрява, пропагандират употребата им? Сам разбирате, че подобен подход е не само недопустим, той е вреден за психика на тийнейджърите! Защото прави точно обратното- лансира наркоманията!“, категорична е Елена Пешева.

Народният представител от ВОЛЯ  пита и дали е проведена консултация с психолози при съставянето на учебника и ако да кои са те, за да ги знае обществото. Народният представител очаква отговор и на това дали преподавателите по философия са минали през обучение по наркозависимости, предвид факта, че те нямат нужната опитност, за да провеждат такива дискусии.

„Какво е личното Ви мнение, г-н министър, смятате ли, че това е начинът за борба с наркоманията сред подрастващите“, пише Елена Пешева. Тя е категорична, че проблемите с качеството на учебниците е огромен и не търпи повече да бъде отлаган.

 „От началото на мандата си като народен представител получавам стотици сигнали не само от родители, но и от експерти, и от учители, които се възмущават от написаното в учебниците. Те са притеснени за качеството на образованието и затова как то влияе върху  психиката на децата. Затова ВОЛЯ настоява за тотална ревизия и промяна на учебните помагала. Ако не я инициирате, сигналите от родители и учители няма да спрат. И все повече ще назряват обществените настроения за посочване на персонално отговорните Ваши служители.  Времето до края на мандата не е достатъчно за такава кампания, но поне можете да поставите началото“, обръща се към министър Вълчев Елена Пешева, член на Комисията по образование.

Темата за качеството на текстовете в учебните помагала е лична кауза на депутатката Елена Пешева и именно благодарение на ВОЛЯ бяха стопирани опити за неофициално прокарване на джендър идеологията в българското училище. Пешева съобщи, че продължава да събира сигнали от родители и учители за нередности в учебниците.

Добавете Вашия коментар

TOP