Скандал, свидетел по КТБ: 50 000 евро за главен прокурор

05 Юни 2019 | 20:59
0 коментара
Общество

Цветан Василев, соченият за основен виновник за източването и фалита на Корпоративна търговска банка, е лобирал за избора на Бойко Найденов за главен прокурор през 2012 г. Това обяви в сряда в съда основният свидетел по делото за КТБ Бисер Лазов, цитиран от NOVA. За целта били дадени 50 000 евро подкуп, като това станало в офис в Париж.

Лазов разказа пред съда, че през  2012 г. е пътувал до Париж с Цветан Василев. Бившият мажоритарен собственик на КТБ му дал 25 000 евро, други 25 000 оставил в себе си. Във френската столица се срещнали с ексдепутата и настоящ посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев и още един мъж, на когото предали всичките пари. В разговора многократно се споменавало името на Бойко Найденов. Показанията в зала чу и заместник- главния прокурор Иван Гешев.

„Разказва как подсъдимият Цветан Василев плаща 50 000 евро в присъствие, да кажем, на политическо лице, на лобист, да се подготвя определена ПР кампания за един бивш кандидат, може би тогава е бил в очите на някои - кандидат, за главен прокурор”, обясни Гешев.

Посланикът ни в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев призна пред NOVA, че наистина е бил в Париж, но отрича да е участвал в даването на подкуп и лобирането за избор на главен прокурор.

„Пътувал съм, пътувах в Париж тогава, но имахме съвсем други срещи. За такава среща аз не знам, те имаха отделни срещи”, каза Димитър Абаджиев.

Бившият главен прокурор Бойко Найденов отказа коментар на тези „абсурдни твърдения”. Той напомни, че в края на 2012 г. е бил изпълняващ длъжността, след което е напуснал съдебната система. На фона на разказа в зала, Гешев предупреди, че новият избор на главен прокурор ще е пълен с компромати

„Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране. Продължавам 99% процента, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално”, посочи Иван Гешев.

Основният свидетел на обвинението разказа и че подсъдимият Цветан Василев индиректно, чрез специално създадено дружество, придобил 43% от БТК. Това, по думите му, се случило през ноември 2012 година с пари от кредити в КТБ.Източник: NOVA

Добавете Вашия коментар

TOP