Скандал с къщата на сестрата на Ванга гръмна в Петрич!

22 Август 2016 | 21:21
0 коментара
Общество
Скандал с къщата на сестрата на Ванга гръмна в Петрич!

Скандал с къщата на сестрата на Ванга е на път да гръмне в Петрич. Къщата на Любка Гайгурова на ул. „Сандо Китанов” е отчуждена през 70-те години на миналия век, а собствениците са обезщетени с два апартамента, пише struma.bgВ началото на 90-те години те повеждат съдебна битка да си върнат недвижимия имот по силата на реституционния закон. Любка, синът й Димитър Гайгуров и дъщерята Красимира Стоянова подават иск за отмяна на отчуждаването на сградата, която е продължила да съществува, не е предприемано строителство и е останала на временен режим. Димитър Гайгуров подписва декларация, че е готов да се откаже от двата апартамента, с които са компенсирани.

В хода на делото, което се гледа в Окръжен съд - Благоевград, е назначена експертиза и заключението на вещото лице е, че къщата се намира прекалено близо до блоковете и няма възможност да бъде включена в режима на бъдещото застрояване по застроителния и регулационен план, т.е. не може да получи строителен статут и трябва да бъде блъсната. Базирайки се на експертизата и отчитайки, че имотът не е включен в режим на застрояване, на 14 септември 1993 г. Окръжен съд отказва да възстанови недвижимия имот на предишните собственици.

Решението е потвърдено и от ВКС и надеждите на племенниците на Ванга да си върнат бащинията угасват. Макар да има произнасяне на съда, че подлежи на блъскане, това не се случва и къщата продължава да съществува на временен режим като частна общинска собственост. Имотът е предоставен под наем на местния Ловно- рибарски съюз, който го ползва и до днес. Новата местна управа на Петрич решава да подари къщата на сдружението, което е включено в дневния ред на насрочената за 28 август общинска сесия.

Преди общината да направи щедрия жест,  на 10 март тази година главният архитект на Петрич Владимир Митрев издава удостоверение за търпимост на имота, което означава, че той вече отговаря на застроителния план. Удостоверението за търпимост е необходимо, когато някой желае да продаде, подари, заменя или ипотекира строеж, като по този начин се прегражда възможността да бъде премахнат или забранен за ползване.

Каква ще бъде реакцията от страна на сина и дъщерята на покойната Любка Гайгурова при новата ситуация и как ще гласуват съветниците, предстои да се разбере на сесията в четвъртък. 

Добавете Вашия коментар

TOP