Скандал! Откритото от Борисов укрепено свлачище нямало дори акт 15

11 Януари 2021 | 09:41
0 коментара
Общество

На обекта не е идвала никаква приемателна комисия, а падналата скална маса е увредило сериозно и пътната настилка“Искам тук да е като картичка“, заяви Бойко Борисов

В района на ремонтирано за 6 млн. лв. свлачище, намиращо се в средата на пътя за Рилския манастир, снощи падна огромна скала, която почти заприщи пътя. Пътуването по този път остава временно ограничено за всички МПС.

Днес стана ясно, че свлачището е увредило сериозно и пътното платно на няколко места. Дошлият на мястото на инцидента зам.-министър регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че фирмата изпълнител на проекта ще отстрани нередностите и пътят ще бъде отново в добро състояние.

Нанков обаче съобщи още нещо любопитно – че всъщност укрепването на склона не било готово за експлоатация (укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка).

Въпреки това на 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във „Фейсбук“, че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, е вече изпълнено. “Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо“, заяви той.

“С близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. Осигурили сме и 1,62 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв“, написа още премиерът, който миналата седмица, заедно с Николай Нанков и кмета на Рила Георги Кабзималски, направиха оглед на укрепването.

Днес Нанков заяви, цитиран от БНТ:

„6 милиона лева. Ами да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен, да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента. Има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 – беше на етап извършване на строителни дейности. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето“.

Изп.-директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев пък заяви, че все още се обмисляло как да стане премахването на скалата и кой да минава през този участък. Засега движението остава временно ограчичено в двете посоки.

„Преминаването все още обмисляме как да се случи точно и кой да преминава през участъка. И това ще бъдат хората, които трябва да преминат. Това са духовенството и обслужващият персонал на манастира. Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, но мисля че в момента е най безопасно това да се случва само в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен“, каза още Беличев.

Още вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са активизирали поредица от свлачищни процеси през последните 24 часа и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

И добавиха, че ако не е било укрепването, срутването щяло да бъде още по-голямо. Освен това изграждането на подпорната скала и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.

„Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава“, съобщиха от АПИ.

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям.

А съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов излъчи клип снощи от мястото на срутването.

Може би си спомняте, че това срутище бе открито с фанфари от Бойко Борисов преди по-малко от две седмици. Той си направи няколко пъти пиар тук (…) и каза, че иска всичко тук да е като картичка – заяви Иванов. – Докато ние чакаме години наред Томислав Дончев най-накрая да измъти електронните обществени поръчки, Борисов ги заобикаля. Заобикаля ги и с язовирите, и с тунелите, с автомагистралите, със свлачищата, с тези държавните бензиностанции.“

ОЩЕ ИНЦИДЕНТИ

В района обаче трети ден продължават обилните дъждове и това причинява и други инциденти.

Придошлите води на река Струма отнесоха понтонния мост, който се използва при строителството на АМ „Струма“ край Благоевград. По него, за по-пряко, преминаваше строителна техника. Понтонът свързваше края на ЛОТ 3.1. с прокопавания в момента тунел „Железница“.

Добавете Вашия коментар

TOP