Скандал назрява с изграждането на новата бензиностанция на Марешки в промишлената зона на Благоевград

21 Юли 2017 | 20:59
2 коментара
Общество

Скандал назрява с изграждането на новата бензиностанция в промишлената зона на Благоевград.

Причината е, че собствениците на съседните имоти твърдят, че не са уведомени, че има промяна на ПУП в двора на бившия Текстилен комбинат, одобрен през 2014 г. Тогава те получават уведомително писмо от зам. кмета по строителството Антоанета Робева за образуване на УПИ, отреден за имот с идентификатор 04279.618.95 по кадастралната карта на Благоевград с предназначение търговска сграда, административен център и обществено обслужване, като им е предоставена възможност да се запознаят с проекта в общината. За разлика от сега, когато научили при свършен факт, че е направена промяна на инвестиционния проект за изграждане на бензиностанция, газстанция, метанстанция, автомивка и търговска част.

Собствениците на съседните имоти са категорични, че ще се жалят в прокуратурата, тъй като считат, че строителството е незаконно. „Как се издава строително разрешение в градска среда на бензиностанция, без да има ОВОС, без разрешение на РИОСВ? Как ще бъде уредено движението на автомобилите, има ли транспортна схема от КАТ? Има ли разрешение за отсичане на дърветата?”, питат съседите на обекта. Те очакват да получат отговор на въпросите си от прокуратурата и компетентите институции, до които са адресирали жалбата си.

Репортерска проверка на „Струма“ на място установи, че строителството на новата бензиностанция вече е в ход. От два дни в обекта са струпани машините на строителната фирма „Ви енд Джи ойл“ ЕООД, които започнаха да разкопават. Работниците току-що поставят информационна табела за градежа, а на строителната площадка намираме отговорника на обекта инж. Рашко Софрониев. Той любезно показа договора за възлагане на строителството на обекта, както и всички съпътстващи книжа. От документацията, с която се запознахме, стана ясно, че имотът е продаден през 2014 г. от собствениците на Текстилния комбинат. Промяната на инвестиционния проект става преди 3 месеца след одобрение на главния архитект Васил Тинчев и съгласуване със зам. кмета по строителството Янко Янков. На 24 април 2017 г. е издадено строително разрешение, а на 17 юли е открита строителната линия на обекта, който ще бъде под надзора на благоевградската фирма „Стройконсулт” ЕООД. Новата бензиностанция ще бъде разположена върху площ от 629 кв.м и трябва да бъде готова до 112 дни.

Инж. Софрониев счита, че ще приключат по-рано. Той поясни, че има богат опит в строителството, изградил е над 30 бензиностанции в страната, основно в Пловдив и Пазарджик. Не вижда притеснение, че обектът ще бъде в близост до учебно заведение – Гимназията по текстил, мотивът му е, че всички условия за безопасност ще бъдат спазени.

Остава неясен въпросът как е издадено разрешението за строителство на фирмата собственик „Сакса“ ООД, която свързват с бизнесмена Веселин Марешки, след като няма разрешение от Басейнова дирекция за изграждане на кладенец, от който да се черпи вода за автомивката.

Отправихме питане и към главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев защо не е спазена процедурата за уведомяване на собствениците на съседните имоти за промяната на инвестиционния проект. Ето какво отговори той:

„Разрешителното за строителство №76/24.04.2017 г. е издадено за обект „Бензиностанция, газстанция, метанстанция, търговска част, автомивка и трафопост в УПИ III-618.95 в кв. 2А по плана на Промишлена зона, Благоевград, собственост на „Сакса” ООД.

Съгласно договор за възлагане на оценка на съответствието на инвестиционния проект и упражняване на строителен надзор от 13.12.20016 г. между „Сакса” ООД и „Стройконсулт” ЕООД – Благоевград последният е предложил с „Комплексен доклад” за оценка на съответствието на инвестиционния проект с основните изисквания към строежите, като носител на удостоверение № РК-0406/17.03.2015 г. за извършване на дейностите по чл. 166, ал. 1, т. 1 от ЗУТ от н-к ДНСК одобряване на инвестиционен проект и издаване на РС за гореупоменатия обект.

Съгласно ЗУТ – чл. 145. (1) (изм. – ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. – ДВ, бр. 13 от 2017 г.) техническите или работните инвестиционни проекти се съгласуват и одобряват от главния архитект на общината. Съгласуването на инвестиционните проекти се състои в проверка на съответствието им с предвижданията на подробния устройствен план и правилата и нормите за застрояване.

За издаденото разрешение за строеж от главния архитект на общината (района) или за отказа да се издаде такова разрешение се съобщава на заинтересуваните лица при условията и по реда на Административно-процесуалния кодекс. Отказът се прави само по законосъобразност, като се посочват конкретните мотиви за това.

Заинтересувани лица по ал. 1 в случаите на нов строеж, пристрояване или надстрояване на заварен строеж са възложителят, собствениците и носителите на ограничени вещни права в поземления имот, лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон, а в случаите на строежи в квартали и имоти по чл. 22, ал. 1 – възложителят и собственикът на земята.

РС №76/24.04.2017 г. е проверено от органите на ДНСК и е влязло в сила на 15.06.2017 г.

Съгласно одобрения инвестиционен обект – част ВиК, сондажният кладенец служи за захранване на поливен водопровод за поливане на зелените площи по проекта и за захранване на автомивката. Той не се отразява на дейността на бензиностанцията – зареждане на автомобилите с бензин, дизел, пропан-бутан и метан.

Автомивката не може да бъде въведена в експлоатация, докато не бъде представено удостоверение от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” или не бъде представено разрешение за захранването й от друг водоизточник”.

Каква ще е реакцията на съседите на бъдещата бензиностанция от стартиралото строителство, предстои да се разбере.Струма

Добавени коментари

Сашо публикува:
22 Юли 2017 | 11:41
Колко е взел кмета и лилипуткин за тая далавера? Затвор за престъпниците като тях!
монопол публикува:
21 Юли 2017 | 21:49
БнВ да го духат сега, стига с този монопол

Добавете Вашия коментар

TOP