Скандал! Марешки нападна президента за "Мутри вън". Радев: Вие подписахте конституция без да сте я чел

12 Януари 2021 | 16:06
0 коментара
Политика

Със скандал завърши консултацията на президента Румен Радев с делегацията на партия Воля, водена от Веселин Марешки. След като изтърпя непрестанните нападки на Марешки, накрая президентът не издържа:

 

"Г-н Марешки, имате ли да заявите нещо по същество, или да приключваме", попита рязко президентът. За разлика от предишните срещи с ГЕРБ, БСП и ДПС, тази с Воля продължи по-малко от 25 минути.

"Щом ще тропаме по масата, ще кажа че вие сте случайно попаднал на "Дондуков" човек, нищо не направихте срещу картела, нищо не направихте, че държавата да върви по-добре. Един пропаднал мандат", отвърна Марешки и допълни, че много съжалява, че Радев не е бил независим кандидат и тогава да види докъде е щял да стигне без подкрепата на БСП.

 

Искрите между двамата започнаха да прехвърчат още в началото на разговора.


"Благодаря ви за тази покана, но за съжаление е много закъсняла. Ние считаме, че това е безмислено и безцелно, като израз на уплаха и некомпетентност за избиране на датата, което е във вашите правомощия. За съжаление това се получи в края и на двата мандата - и на парламента, и на вашия," нахвърли се Марешки срещу Радев още в самото начало на консултациите.

"Във връзка с многобройните покани, които сме отправяли към вас и за електронното гласуване, за видео наблюдението, картела в горивата, безплатни лекарства. Много хора помнят вашия мандат, че доведохте и бетонирахте ГЕРБ на власт. След изборите, организирани от вашия кабинет, ГЕРБ се бетонираха във властта, а миналата година по време разгара на протестите вие излязохте и казахте "Мутри вън", с което извадихте мутрите на площада и притъпихте енергията", заяви Веселин Марешки.

 

Лидерът на Воля заяви още, че трябва да бъде уважена волята на протестиращите и изборите да са на възможно най-рано, а именно на 28 март. "Доколкото разбрах, и здравните власти, правителството и общините са готови за избори на тази дата, която вие обявихте", заяви лидерът на Воля.

Марешки подчерта, че не вижда никакъв проблем да се върви към тази дата, както и причина да се дава заден ход от страна на Радев.

"Още в началото на мандата заявихме, че най-добрия начин за демократични избори е да има видео наблюдение, още повече, че в училищата има камери. Чуваме сега някакви екзотични идеи, за гласуване по пощата. Не виждам разлика да се редиш пред урната и в пощата. Още 2018 година поставихме въпроса за електронно гласуване и никой не обърна внимание. Сега два месеца преди вота говорят неща с цел пиар. Никой не говори за мажоритарен вот, никой не говори за субсидията. Странно ми е, че точно сега се провеждат тези консултации, а не преди 6 месеца", заяви още Марешки.

"Оценявам високо вашата откровенност. Некомпетентно и безмислено е да се подпишеш под конституция, която не си чел. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте виждали и ги няма. Стремежа на тези консултации е да има довери в мерките, които се предприемат", отговори Радев.

 

Президентът обвини Марешки, че не държавният глава е закъснял, а законодателите. Той попита лидерът на Воля кога ще има методика параметри за здравето на хората участващи в изборите, кога ще има договор за машините.

"Повече коментари по отношение на президентската институция повече тук да не слушам", каза още. "Ако бяхте чели и настоящата Конституция щяхте да видите, че даже съм подранил с консултациите", категоричен бе той.

"Съжалявам, че приехте така моето откровение. Чудно ми е какво се промени, че се отмятате от датата за изборите", жегна го Марешки.

 

Радев заяви остро, че датата на изборите се определя с указ, какъвто все още не е издаден. Лидерът на "Воля" отвърна, че вярва на здравните власти и общините избрани по волята на гражданите. Марешки подчерта, че тези консултации са за датата на изборите и не вижда причина да не задава тези въпроси. "Има гаранция от общините и здравните власти и не виждам причина да не им вярвам", заяви той.

"Вие вярвахте и на конституцията на ГЕРБ, а се оказа пълен фейк", заяви Радев и допълни, че България е стигнала до тук от празни декларации. "Вие замисляте ли се, че вашите застъпници могат да останат извън местата за броенето на бюлетините", попита остро Радев.

"Не виждам какво трябва да се променя със закони. Хората се дезинфекцират, отиват с отрицателни тестове. Аз влязох тук, дезинфекцирах се, ето разговаряме, така ще отида и да гласувам. Вие създадохте конфронтация и колегата ви отсреща. Не искам да се заяждам. Тук идва г-н Цветанов, казва ви, че се провеждат машинации и вие не го питате, какви са тези машинации. Аз не бих оставил да излезе от тук, докато не каже какви са машинациите", контрира Марешки.

Румен Радев отвърна, че няма физическата сила като Марешки, за да задържа някого.

Добавете Вашия коментар

TOP