Системата за електронно гласуване за 1.5 млн. лв. остава на трупчета поне още година

04 Декември 2018 | 10:37
0 коментара
Политика

Завършването на системата за електронно гласуване, която трябваше да бъде готова в края на тази година и да бъде приложена експериментално през следващата година, е отложено за следващата година. От Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) съобщиха пред "Дневник", че крайният срок на проекта е отложен за декември 2019 г.

 

Проектът "Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване" е с бенeфициент ДАЕУ и партньор - Централната избирателна комисия (ЦИК). Той е на стойност 1.5 млн. лв., от които над 1.27 млн. са европейско финансиране по оперативна програма "Добро управление". От агенцията обясниха пред "Дневник", че съдбата на проекта ще се реши след готвените промените в Изборния кодекс в парламента и последващи разговори с ЦИК. Изборният кодекс трябва да бъде отворен за промени още тази седмица от парламентарната правна комисия.

 

В Изборния кодекс е записано, че при произвеждане на избори след 1 януари 2018 г. се създава възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване, а експериментално дистанционно електронно гласуване се провежда на три последователно произведени избора, включително частични избори. За да бъде направено това експериментално гласуване, е необходима работеща система, каквато няма да има.

 

До спирането на проекта се стигна след анализ на ЦИК от февруари тази година, в който се иска отлагане на електронното гласуване. Основната причина за исканото отлагане в анализа е, че в България няма държавен стандарт за електронна идентификация. В законите за електронната идентификация и за българските лични документи е предвидено, че такъв документ трябва да е личната карта.

 

Електронните карти трябваше да са факт от 1 януари 2018 г., но първоначално датата беше променена на 1 януари 2019 г. Парламентът вече одобри на първо четене промяната в Закона за личните документи да се направи през преходните и заключителните разпоредби на друг закон, която отлага въвеждането на личните карти с чип за 2020 г.

 

Според МВР "издаването на този вид документи може да започне най-рано в средата на 2020 г. след пускане в експлоатация на новата система за издаване на български лични документи".

 

Мотивите за отмяна на срока за издаване на българските лични карти с чип са, "че към реално издаване на новото поколение български лични документи ще се пристъпи до 19 месеца след сключването на договор с изпълнител по обществената поръчка с предмет "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019", която към момента не е финализирана поради обема и сложността ѝ.

 

Обявената през август поръчка е с прогнозна стойност 238 млн. лв. без ДДС. Четири са кандидатите, всички те са международни компании с опит в областта.

 

В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

 

Забавянето на личната карта с електронен чип забавя и работата по електронното правителство, тъй като тя трябва да се ползва като електронен подпис. Така ще могат да се ползват различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.

Добавете Вашия коментар

TOP