Синът на кмета на Банско Г. Икономов – Иван, и дъщерята на депутата д-р Е. Тончев – Емили, сред абитуриeнтите отличници в Разлог

16 май 2018 | 16:26
0 коментара
Синът на кмета на Банско Г. Икономов – Иван, и дъщерята на депутата д-р Е. Тончев – Емили, сред абитуриeнтите отличници в Разлог

Общо 266-ма младежи и девойки завършват тази година в четирите гимназии в Разлог.

Своя пореден елитен випуск, наречен „Випуск юбилеен“ по идея на помощник-директора Любка Кацарска, изпраща най-старото средищно училище в града – СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, което тази година чества 100 години от основаването си. 

Общо 60 са завършващите в него зрелостници, обучаващи се в две  паралелки – чуждоезиков и технологичен профил, с класни ръководители Соня Крънчева и Людмила Спасова. Над 2/3 от тях приключват средното си образование с отличен успех над  5.50, а 26 са с успех 6.00 в бележниците си.

15 от зрелостниците с успех 6.00  са от 12 „а“ клас – чуждоезиков профил. Сред завършващите седем са приети да продължат образованието си в чужбина, петима от тях във Великобритания. Това са Елена Мекушина, която е приета международни отношения, Миряна Пандева – право и криминология, а Иван Влахов, Мартина Дръдалова, Георги Орозов и Павлина Джупанова – икономически специалности. В Германия ще продължи обучението си Магдалена Балакчиева, която е приета  медицина, а Фатиме Муса в Украйна – също  медицина.

Част от приетите в чужбина ще кандидатстват и в български университети и едва тогава ще решат къде да продължат. Тази година сред зрелостниците има и такива, които са се ориентирали към по-различни специалности – източни  езици и култура. Японистика смятат да изучават Магдалина Кьосева и Елена Джолева, която на предварителните изпити във Великотърновския университет е изкарала оценка отличен 5.80. Тя  и с най- висок резултат от всички явили се тази година на изпит за сертификати Кеймбридж – „Cambridge“ и „Cambridge Advance“ за напреднали. Отличен 6.00  на предварителните изпити  по български език и математика в УНСС е изкарала и  Гергана Елчинова.

След пълните отличници в класа са още Вяра Чилева, Яна Стойчева, Павлина Витанова, Миглена Кърлова, Спасияна Григорова и  Денислава Янева.

От 12 „б“ клас с отличен 6.00 завършват 11 от зрелостниците. Двама от тях – Александър Рабаджиев и Габриела Райдовска, които са и  сред най-добрите волейболисти от ВК „Пирин“ – Разлог, заминават за САЩ. Двамата успешно са положили  изпит TOEFL.

В Германия пък смята да продължи образованието си Микаела Мадолева, която е с успех над 5.50 и е приета медии и изкуства. Момичето е получило и най-висок успех от всички явили се на IELTS – 8.5, почти максимална оценка. Четирима от отличниците в класа смятат да кандидатстват медицина. Сред тях дъщерята на депутата д-р Емил Тончев – Емили, и синът на джипито д-р Георги Русков – Мартин, и двамата искат да следват стъпките на бащите си. Сред пълните отличници от випуска  са и синът на кмета на Банско Георги Икономов – Иван, и дъщерята на директора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Баня Борислав Груев – Светла, и още Асения Кушлева, Божидар Юнчов, Валентин Дренков, Гергана Баненска, Димитрина Гюмова, Николай Грънчаров и Росица Тончева

Разложката професионална гимназия „Никола Стойчев“ изпраща общо 70 зрелостници. 18 от тях завършват с успех над 5.50, като 9  с  пълно отличие. Трима от тазгодишните абитуриенти от 12 „б“ клас, специалност „Икономическа информатика“ с класен ръководител Ваня Аломинова, са приети вече за студенти, и то в повече от един  университет в чужбина. След успешно положени изпити в пет чуждестранни университета – четири в Англия и един в Шотландия, е приета Яница Тошкова. Съученичката й Елена Гарабийска е приета пък в 3 английски и един шотландски университет. С

игурен студент в Англия е и Георги Чилев, приет също в 5 университета на Острова. Сред завършващите специалността с успех 6.00 са още Александра Георгиева, Васил Бицин, Гергана Фарфарова, Десислава Вецова, Мартин Кацунов и Радостина Дедьова, а още трима са с успех 5.50. От съучениците им от 12 „а“, специалност „Организация на хотелиерството“ с класен ръководител Екатерина Сланчева само Естир Христова е с пълно отличие. Тя също вече е приета за студентка в Американски университет – Благоевград.

Шестима от класа са с успех над 5.50. Четирима от завършващите са приети пък в УХТ – Пловдив, специалност  „Кетеринг“ след показани високи резултати на състезания по професии. Това са  Николина Тодорова, Мартин Ядков, Фатиме Ходжа и  Илияна Михайлова.

Общо 70 са завършващите в  Професионалната гимназия по транспорт. 44 от тях са в дневна форма на обучение, като 18  са с успех над 5.50 и 8 с  6.00  през целия 5-годишен срок на обучение. Отличниците на випуска са Величка Будина, Елена Дамянова, Яна Руснеова, Веселина Макакова, Радослава Попова, Жулиана Попова, Мария Лачина и Рафаела Бекирова, която е приета в два университета в Англия.

Четвъртата гимназия в Разлог – ПГМСС /Професионална гимназия по механизация на селското стопанство/ изпраща общо 66 абитуриенти, от които 52 в дневна форма на обучение и 15 в самостоятелна. Сред  завършващите има 8 пълни отличници.

Зрелостниците в Разлог трябва да защитят високия си успех на матурите идната седмица. Всички 266 абитуриенти ще празнуват  на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Традиционно зрелостниците ще дефилират в центъра на града и ще минат по червения килим.

На централния площад ще бъдат приветствани от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев и ще бъдат изпратени с тържествена заря. Баловете и на четирите гимназии ще бъдат в хотели на Голфа край Разлог. /Струма/


Добавете Вашия коментар!