Синиптиците излизат на протест, страната ни остава без прогноза за времето

07 Август 2018 | 18:12
0 коментара
Любопитно

Страната ни може да остане без прогнозата за времето в пика на отпуските. Причината - служителите от Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че ще спрат работа.

Те настояват институтът да бъде изваден от БАН и да мине под ръководството на министерството на образованието и науката.

Четвърти месец метеоролозите и хидролозите в института алармират, че са на ръба на силите си. Синоптиците обясниха, че България ще остане без прогнозата за времето, защото липсват средства не само за заплати, но и за елементарни нужди.
 
„Ние нямаме средства да си платим дори сметката за ток“, обясни за Дарик синоптикът Анастасия Стойчева, която е и част от Щаба на протеста на служителите в института. По-рано днес от метеоролозите и хидролозите изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което предупредиха властта за опасността страната ни да остане без прогнозата за времето.
 
Служителите на НИХМ излязоха с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те информират, че ще спрат работа и ще подновят протеста си заради продължаващото несправедливо разпределение на бюджета от ръководството на БАН.
 
„Ние наистина няма как, оставяйки под шапката на БАН, да разрешим проблемите на хидро-метеорологичната служба. Засега през последните един-два месеца работим благодарение на това, че министърът на образованието и науката ни осигурява средствата, които са ни необходими, за да работим“, каза синоптикът Анастасия Стойчева, която е и част от Щаба на протеста на служителите в института.

През май: Какво се разбраха ръководството на БАН и протестиращите синоптици?
 
„Действително ние не бихме искали да спрем да съобщаваме прогнозата за времето в пика на отпуските, но тъй като средствата са ни изчерпани, ние не бихме могли да си плащаме ток, комуникации. Заплатите също са ни безкрайно ниски, особено на работещите н наблюдателната ни система, които са с минималната работна заплата. В крайна сметка ние ще спрем да работим, не за да покажем на някой, че спираме да работим, а просто няма да имаме средства, за да вършим тази дейност“, допълни синоптикът.

Добавете Вашия коментар

TOP