Синдикати и бизнес дават на родителите допълнителен отпуск до 20 дни

12 Май 2020 | 11:14
0 коментара
Бизнес

Има напредък по мерките, свързани с подпомагане на безработните - както по отношение на достъпа до обезщетение, така и за самото обезщетение, каза за БТА лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Постигнато е съгласие между синдикати и работодатели до края на 2020 година да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава минимално обезщетение за 4 месеца.

Обезщетението да се изчислява по общия ред, като единственото условие би трябвало да е общото изискване - 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риск.

Обсъдено е дали да има изобщо минимално обезщетение за безработица през тази година или да се прилага само правилото - 60 процента от осигурителния доход на работника. 40 процента от 100-те хиляди безработни от началото на извънредното положение са на минимално обезщетение, припомни Пламен Димитров и допълни, че тези около 40 000 души ще получат сериозна подкрепа, ако предложението бъде възприето от правителството.

Работодателите са се съгласили и с искането на КНСБ да има допълнителен целеви платен отпуск за родителите, които гледат децата си и са останали без платен отпуск. Той да е до 20 дни и да е за сметка на НОИ е идеята, около която са се обединили двете страни. По думите на Пламен Димитров и по двете теми обаче трябва да се чуе мнението на финансовия министър.

Синдикати и работодатели са се съгласили схемата 60 към 40 да се приложи във вида 80 към 20 за сектора на туризма и то не за минал период, а за хората, които тепърва ще бъдат назначени в сектора за предстоящия летен сезон.

По думите на Пламен Димитров всички обсъдени днес мерки, които са над 60, ще бъдат оформени в нов пакет и сведени до около 20. След проведените през миналата седмица отраслови съвети за пет -шест сектора, ще има и конкретни мерки, насочени към подкрепа на различните сектори.

По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че дебатите днес са били динамични, като един от акцентите на консултациите е била мярката "60/40". Били са застъпени позиции, че нейният обхват трябва да се разшири. Било е постигнато разбирателство сред членовете на Съвета по предложенията за подпомагане на предприятията на хората с увреждания.

Добавете Вашия коментар

TOP