Симеонов: За пръв път в тази кампания виждаме Борисов толкова активен, а БСП – толкова мобилизирана!

20 май 2019 | 17:19
0 коментара
Симеонов: За пръв път в тази кампания виждаме Борисов толкова активен, а БСП – толкова мобилизирана!

Има три формации, които ще влязат в Европейския парламент, една над бариерата - ВМРО и няколко, които имат шансове. За разлика от предишните европейски избори тази предизборна кампания е динамична и резултатът е трудно прогнозируем. Това каза политологът и директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов, съобщи Радио „Фокус“.

 

Получава се така, че патриотичният вот се събира около една фигура, докато има още поне 5 или 6 фигури, които са се посветили на това да попречат на фигурата на Ангел Джамбазки, каза още той.

 

Има сериозен опит да се попречи на БСП да канализира, акумулира и фокусира наказателния и протестния вот, добави той и обясни, че има 5-6 формации на политическия терен, които излъчват протестна леко социална и национална енергия, което отнема възможността на БСП да направи общ фронт.

 

„На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина – ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план. Има опит да се поразпилее възможността на БСП да акумулира целия наказателен вот, а съпътстваща жертва от този опит е донякъде ВМРО.

 

ВМРО се опита да акумулира патриотичния вот и до момента се получава, но както се вижда не липсват опции за разпиляване. Трябва да се обърне внимание и на Марешки, който доста работи.

 

„Демократична България“ ще разчита на преференциалното състезание и по този начин да максимизира общия вот“, каза още той.

 

Относно независимите кандидати за ЕП Първан Симеонов заяви, че е любопитно какво ще се случи с Десислава Иванчева, както и с Ваня Григорова, която излъчва много синдикално ляво. Той добави, че обикновено при ниска избирателна активност го отнасят партиите в център-дясно, защото електоратът им е по-мобилен.

 

ГЕРБ не трябва да отваря фронт с президента, защото може да загуби, каза още политологът.

 

„Това, което може да изиграе лоша шега на ГЕРБ, е това, че отварят фронт с президента, защото по този начин оставят гласоподавателите с впечатление, че изборът утре ще е между тях и президента, а президентът има доста по-високо доверие.

 

Президентът е една от най-харесваните фигури в България в момента. Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а президентът е силен коз“, обясни политологът.

 

Според Първан Симеонов отварянето на фронт с президента това може да е грешка от страна на Бойко Борисов и ГЕРБ.

 

„В един момент Борисов може да прекали и със собственото си преекспониране в кампанията, защото кампанията отново ще изглежда като вот на доверие. Той постъпи правилно като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби“, допълни Първан Симеонов.

 

По думите му немалка част от българите странят от бюлетината на БСП. „Искат да накажат ГЕРБ, но ги е страх от перспективата БСП да се върнат. Спомените не са най-добрите. БСП продължава да излъчва една много крещяща риторика, която леко плаши. Точно тази риторика изплаши на изборите през 2013 година. В тази кампания са се усетили и леко се снишават, избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите“, обясни политологът.

 

Той припомни, че още преди няколко месеца, когато е започнала сагата с апартаментите, в интервю за „Фокус“ е прогнозирал това, че Борисов започва да готви партията за ситуацията, в която той няма да е начело на ГЕРБ.

 

Първан Симеонов коментира, че предизборната кампания се е ожесточила. „Неслучайно Борисов се опитва преварващо да неутрализира потенциални удари на финала“, каза Симеонов.

 

Според него всяка една прогноза на този етап би била доста прибързана. „За пръв път в тази кампания виждаме Борисов толкова активен, БСП – мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме ДПС така. За първи път виждаме толкова важни избори за самата Европа“, добави Първан Симеонов. 


Добавете Вашия коментар!