Симеонов: Президентът играе заедно с премиера. С датата на вот Радев подарява победата на ГЕРБ

15 Януари 2021 | 10:55
0 коментара
Политика

„Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление - да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение”, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия определената окончателно дата от президента за предстоящите парламентарни избори, която е 4 април.

"Имам чувството, че президентът играе заедно с премиера. Даже може би му се отблагодарява за това, че ГЕРБ го уважиха  за консултациите.

На 4 април хората все още няма да са преодолели страха, все още няма да има достатъчно ваксинирани, възрастните хора няма да отидат до урните, ще отидат добре организираните ядра. Това са ядрата на ГЕРБ и ДПС. Отсега искам да ви кажа, че изборите при тази определена дата от президента, ще бъдат спечелени с доста сериозно мнозинство от ГЕРБ", заяви Симеонов.

Припомняме, че вчера депутатът от ДПС Хамид Хамид изрази позиция, според която държавният глава Румен Радев подпомага оставането на власт на ГЕРБ и Бойко Борисов. 

На въпрос към Симеонов ще се коалират ли с други партии за изборите, лидерът на НФСБ отговори: "Отворени сме за обединение с всички патриотични формации."

По никакъв начин не трябва да се допускат промени в Изборния кодекс в последния момент. Тези промени, които лансира президентът, по никакъв начин не гарантират изискванията за тайна на вота като гласуването по пощата. Хората зад граница ще бъдат лишени от правото да гласуват. Да не би да можем да променяме законите в другите държави? Нищо не можем да направим за българите в чужбина. Там са наложени съответни мерки и всеки трябва да ги спазва. Най-добре е човек да си лежи на дивана и да гласува от там, но никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата и в България няма никаква практика", посочи той.

"Гласуването по пощата не е толкова просто. Там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. След това, за да се направи това, държавата трябва да ти знае адреса. Няма абсолютно никакво време за организирането му, нито практика, нито нормативна база. Времето е прекалено малко и това обрича гласуването по пощата като екзотична мярка. Тези идеи за гласуване по пощата и видеонаблюдение, всичко това има една цел – исканията на хората, които протестираха по улицата, но ако ги изпълниш, отново може да си подлаган на критика. Нима някой може да гарантира, че това писмо, с което се гласува, някой няма да го отвори и подмени? Някой може ли да гарантира, че от Турция при 300 000 изселници няма да имаме 600 000 гласове? В цигански махали е същото - може тарторът да пусне бюлетините на всички в пликове и да ги пусне", заяви Симеонов.

„Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление - да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение”, категоричен бе лидерът на НФСБ.

По думите му няма абсолютно никакво време за организирането на такова гласуване, нито практика, нито нормативна база. „Времето е прекалено малко и това обрича гласуването по пощата като екзотична мярка", смята Валери Симеонов.

„Видеонаблюдението при преброяването е другият капан. Доста плоски такива капани залагат президентът и извънпарламентарните партии. Няма да се съгласим в тях да попадне управлението и нашата политическа сила – „Обединени патриоти“.

Трябва да се монтират камери, в чиито обхват да бъде само масата, на която се извършва преброяването. Това трябва да се извърши от фирма, а няма време за обществена поръчка. Когато се сложат камерите, веднага ще изскочи някой лумпен, който ще каже, че тези камери са броели кой отива да гласува и кой – не. Как ще докажем, че тези камери не са били включени през целия ден? Може да няма никаква манипулация, но работите не са толкова прости, включително и имунизационните мерки. Въобще не е коректно от страна на президента предварително да предопределя, че било изтървано времето и институциите се били сринали“, посочи той.

„В секциите обикновено няколко от членовете се разпределят при броенето. Те са с представители на парламентарните партии. Това е първата гаранция, че много трудно може да има манипулации. Има много НПО-та, които също се допускат в помещението и извършват контрол. Не бива да подлагаме всичко на неоснователни съмнения, защото в механизма за провеждане на изборите са заложени многопартийността и вътрешния контрол. Трябва да купиш всички секции, за да промениш резултата“, заяви Симеонов.

„И да се направи ротация на шефовете на полицията, няма да се постигне почти нищо. Не е особено състоятелно такова предложение. Манипулации е имало и ще има. Те се извършват по няколко линии, но основно се обработката на избирателя се прави преди влизането на избирателя в секцията. Избирателят е манипулиран още преди да влезе, а манипулациите в секциите са много малко. Това не трябва да се отъждествява със сгрешените протоколи. Важно е резултатът от гласуването за отделните партии да не е сбъркан“, посочи Симеонов.

Добавете Вашия коментар

TOP