Силата на духа! Мъж с протеза изкачи връх Мусала

27 Февруари 2020 | 13:09
0 коментара
Общество

Със силата на своя дух Димитър Костов успява да преодолее трудности и изпитания, с които обикновен човек едва ли би се справил. Той успя да сбъдне една своя мечта – да изкачи връх Мусала, въпреки че има протеза на десния крак.

Той е и член на националния отбор по баскетбол на колички. Костов сподели, че изкачването на върха е било предизвикателство за него. По думите му преди години е покорил Мусала и помни колко трудно му е било, въпреки че тогава не е бил с увреждане, съобщи Бтв.

„Това е вторият ми опит, първият беше неуспешен, въпреки че минах доста от маршрута. Още не знаех какво ме очаква. Сега бях по-подготвен, с добър екип – хора, които искаха да ме качат. Направих опита преди два дни, тръгнахме от Боровец, благодарение на планинските спасители аз бях спокоен, че нищо няма да се случи“, разказа Димитър.

Мъжът разказа, че през 2016 г. е претърпял катастрофа с мотор, при операцията се наложило да ампутират единия му крак. „Един катарзис в моя живот, промених много неща, така започнах да се стремя да бъда по-добър човек и да помагам на хора, които също са претърпели инциденти“, каза още той.

Автомобилният състезател Ангел Григорчев помага на Димитър да покори Мусала. Той разказа, че от 6 години се опитва, заедно с Николай Гелев и сдружение „Един живот“, да сбъдват мечти на хора в неравностойно положение.

„Усещането да видиш този човек колко е щастлив на върха е неописуемо и ни дава силата да продължаваме. Правим го основно с наши средства – поемаме пътя, картите за лифт, оборудване“, уточни Григорчев.

Добавете Вашия коментар

TOP