Сигнал за отровени пчели край Логодаж взриви мрежата! Стотици кошери унищожени край яз. “Стойковци”

13 Май 2019 | 07:55
0 коментара
Общество

Снимки на хиляди пчели, умрели край язовир „Стойковци” до благоевградското с. Логодаж, разбуниха духовете в социалните мрежи. Според благоевградчанина Борис Митков, който ги качи, става въпрос за 110 кошера, които са на негов приятел.

„Стотици пчелни семейства умряха от пестициди и в с. Логодаж! Къде е Агенцията по храните??? Събота и неделя не работели и не могат да дойдат!!!”, писа Митков и предизвика десетки коментари под зловещите снимки.  

По молба на „Струма” той се свърза с приятеля си да даде повече яснота, но явно собственикът на кошовете е отказал, защото обратен отговор нямаше. Разбрахме само, че собственикът на кошерите е подал жалба в полицията, която вероятно днес ще проучи случая.

Кметът на Логодаж Пламен Червенков бе категоричен, че за пръв път чува от нас за масов мор на пчелите около язовира. Той уточни, че действително има 3-ма крупни арендатори, които обработват в района около 2000 дка със земеделски култури, предимно рапица, но нямал информация в петък да са пръскали. По закон всеки от земеделците е длъжен до 5 дни преди пръскането да информира Агенцията по храните и кмета на селото, а селският управник е задължен най-късно 3 дни преди обработката на културите да уведоми пчеларите в района да си приберат същия ден за няколко часа пчелите.

В този сезон на много места в страната пчелари арлармират за масов мор в пчелните им кошери. Действително най-честата причина е пръскането на житните култури край тях. Затова повечето от пчеларските дружества настояват то да става през нощта или в много ранните утринни часове, когато пчелите са още затворени.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP