„В управляващата коалиция мнението на „Обединените патриоти” за Истанбулската конвенция беше много важно. Иначе ГЕРБ бяха и са склонни тази конвенция да мине, тъй като наистина има натиск отвън. В случая нашата роля беше спираща. И се радвам, че ГЕРБ дадоха заден ход”, коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Според него срещу насилието в българските закони има предвидени достатъчно мерки. Той подчерта, че нямаме нужда от още конвенции, които да се съсредоточават върху определен вид насилие.

По думите на Сидеров от Европейския съюз ни казват браво, защото ние не създаваме проблеми , както например Унгария или Полша.

„В случая основната партия е ГЕРБ. Тя е по-кооперативна спрямо Брюксел и не изказва на глас критиките си. Това е тактика на Борисов. Виждам, че печели успехи с нея, значи е правилна за неговото управление”, заяви Сидеров.

България е стабилна и е мост между ЕС и Турция, „дипломацията на Борисов е за поздравление”, заяви лидерът на Атака и добави, че на предстоящата среща на върха във Варна, българският премиер трябва да повдигне въпроса с компенсациите за геноцида над тракийските българи през 1913 г.

Сидеров, който е председател на парламентарната група на „Обединени патриоти” заяви, че ще подаде оставка, ако лидерът на „Патриотичен фронт“ Валери Симеонов изтегли депутатите на партията си при бъдещо прегласуване на Истанбулската конвенция и тя бъде приета.

„Това ще е скандал и катаклизъм”, посочи Сидеров. „Тогава просто политически ще се самоубием”.

Той посочи, че ако Истанбулската конвенция бъде приета, това може да доведе до предсрочни избори след края на българското председателство на съвета на ЕС.