Днес Швейцария официално уведоми Европейската комисия, че оттегля своето заявление за членство в ЕС, подадено още през 1992 г. 

„Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори - ЕС, но ние не искаме да влизаме в ЕС”, коментира швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер.

Въпросът дали да се оттегли, или не официално тази молба, която и без това четвърт век не беше придвижвана напред, породи спор в Швейцария. За официалното оттегляне настояваха десните консерватори от Швейцарската народна партия, които възприемат сближаването с ЕС като заплаха за суверенитета на конфедерацията. Те спечелиха рекорден брой гласове на изборите миналата година - вижте във видеото.

Буркхалтер участва на тържествен митинг в град Валорб по повод 725-ата годишнина от основаването на Швейцарската конфедерация.

 „Федералният съвет отново потвърди този избор, като уведоми преди ЕС, по молба на парламента, че заявката ни за членство от 1992 г. е невалидна вследствие на гласуването по въпроса за Европейското икономическо пространство, ето защо тя трябва да се смята за оттеглена”, каза министърът.

Швейцарците гласуваха срещу социалния рай

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Британците масово питат в "Гугъл": Какво е ЕС?

Оттеглянето на заявката беше гласувано на 15 юни от Кантоналният съвет - едната от двете камари на парламента. През март аналогично решение беше подкрепено в Националния съвет - другата камара на парламента.

Молбата за членство в ЕС е подадена от Швейцария през май 1992 г. Същата година през декември в страната имаше референдум и тогава гражданите с малка преднина (50,3% „не”) се обявиха против присъединяването на страна им към Европейското икономическо пространство.