Щракнаха белезниците на бивши кметове на Перник

28 Февруари 2018 | 13:34
0 коментара
Криминално

Преди час  полицията е задържала за 24 часа бившият кмет на община Перник инж. Иван Иванов, който зае временно поста след влизане на кмета Росица Янакиева в Народното събрание.

Задържана за 24 часа е и Илинка Никифорова, която заместваше Янакиева до избора й за народен представител. По предложение на ГЕРБ в общината за вр.и.д. кмет бе избран от Общинския съвет Иван Иванов.

Обвинението срещу двамата е за обявеното кризисно сметосъбиране и сметоизвозване от 9 септември 2014 г.на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.  Според шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев сделката е скандална. По думите му най-скандалното е, че не е свършена никаква работа, че за това е платени 5-6 пъти  повече и че парите не влизат в община Перник, а хората не получават услугата, за която плащат с данъците си.

Скандалът се разрази през пролетта на 2014 година между общината и сметопочистващата фирма „Лиел Контракшън“. Общината обвини фирмата, че не чисти, тя пък обвини общината, че й дължи около милион лева неизплатени. Градът потъна в боклуци, а от общината наеха фирми да ги извозят на сметището. Бе сключен т.н. кризисен договор със столична фиорма за сумата, която сега Спецпрокуратурата разследва като паралелно са издължавани и суми на „Лиел Контракшън“.

Днес от сутринта ГДБОП и Национална полиция блокираха сградата на община Перник и изнасят документи по разпореждане на Специализираната прокуратура съвместно със служители на Комисията за противодействие на корупцията и Министерството на вътрешните работи. От общината им съдействат с предоставяне на документи. Нито един от ръководството на общината не изрази становище по провежданата акция.

Добавете Вашия коментар

TOP