Повече от 4,6 милиона отговора са получени в обществената консултация на ЕК относно разпоредбите за лятното часово време, предаде БГНЕС. Анкетата приключи в четвъртък. 

Консултацията беше обявена на 4 юли 2018 г. Европейските граждани, заинтересованите страни и държавите членки бяха поканени да споделят мнението си относно възможните изменения на настоящите разпоредби за лятното часово време като попълнят онлайн въпросник.

Консултацията е част от оценката на директивата относно разпоредбите за лятното часово време, която Комисията понастоящем е започнала по искане на Европейския парламент. Целта е да се проучи дали правилата трябва да се променят, или не.

Комисията ще анализира получените отговори и ще публикува доклад за резултатите през следващите седмици. 

Преди време зам.-председателят на комисията, в чиито правомощия попада въпросът за въртенето на стрелките на часовника два пъти годишно, германският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Дитер Кохпризова да се направи нещо.

"От смяната на часа страдат най-вече психично болните. Силно засегнат е и техническият сектор", казва 65-годишният германски консерватор. Трудности срещат например хората, които трябва да коригират разписанието на самолетите и влаковете, разказва той и подчертава, че с това техническите проблеми далеч не се изчерпват. "Да не говорим за земеделците и техните животни, или пък за родителите и техните малки деца", допълва той.

Дитер Кох се позовава на изследвания, според които след въртенето на стрелките броят на пътно-транспортните произшествия (ПТП) нараства. Поради простичката причина, че по-ранният час сутрин се отразява на формата на шофьорите. Европейският парламент вече е изготвил работен доклад по темата, докато Европейската комисия (ЕК) от години проучва въпроса. "От над 25 години съм в ЕП, но никога не съм получавал толкова много запитвания от граждани, колкото сега", казва той.

Дори и евродепутатите да решат да отменят лятното часово време, фактическото му отпадане няма да стане веднага. Защото след това на ход ще бъде ЕК, а по всяка вероятност ще се наложат и преговори с отделните правителства на страните-членки.

На 8.02.2018 пресслужбата на Европейския парламент информира, че ЕП вече е призовал ЕК за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

Евродепутатите гласуваха с 384 срещу 153 на среща в Страсбург, Франция, за да призоват Европейската комисия "да започне пълна оценка" на настоящата система и при необходимост да "представи предложение за нейното преразглеждане".

Привържениците на лятното часово време, приети в началото на ХХ век, казват, че по-дългото лятно часово време през лятото спомага за икономия на енергия и повишаване на производителността.

Но висши политици в северните страни от ЕС Литва, Финландия, Полша и Швеция критикуват мярката, която се използва и в по-голямата част на Северна Америка.

"Доказателствата са убедителни само в една точка - че отдаването на свобода на държавите-членки да прилагат некоординирани промени във времето, би било в ущърб на вътрешния пазар", каза еврокомисарят по транспорта Виолета Булк пред евродепутатите.

Руският президент Владимир Путин през 2014 г. превключи Русия на постоянно зимно време след неуспешен експеримент за поставяне на държавата с нейните девет часови пояса на лятното часово време през цялата година.