Ще пием ли вино тази година? Лозари искат по левче за гроздето, винпромите готови да платят наполовина

06 септември 2019 | 13:12
0 коментара
Ще пием ли вино тази година? Лозари искат по левче за гроздето, винпромите готови да платят наполовина

По традиция и тази година гроздоберът върви с пазарлък за цената на плода. Лозарите настояват за 1-,1,20 лв. за кг, а винарите натискат за наполовина по-ниски изкупни цени. 

В интернет е пълно с оферти за продажба на  мускат, ркацители и димят по левче, а за мускат отонел - до 1,20 лв. За мерлото и кабернето предложенията са 65 ст. за кг., показа проверка на TrafficNews.

 „За белите сортове искаме 1-1,10 лв. кг, но при сделка над 5 тона цената пада почти два пъти. Червените по принцип са по-евтини. Не можем да си позволим по-ниски от тези цени, защото  годината беше доста тежка, с много дъждове, наложиха се допълнително пръскания, прекопаване, а субсидията ни е едва 30 лв. на декар при минимум разходи от 450 – 500 лв.“, обясни Киряк Ралев, който е гроздопроизводител.

„Преди 2-3 седмици, когато започна гроздоберът в района на Мелник, цената беше около левче, но сега падна на 80-90 ст”., каза Благой Георгиев, изпълнителен директор на „Орбелус”. Избата има около 250 дка лозя  край Капатово, Хърсово и Кромидово. Заради жегите там гроздето е узряло по-рано от обичайното, а захарта толкова бързо се вдигала, че се наложило едновременно да берат няколко сорта -  мерлото, сирата и гренажа.  Само  „широката мелнишка лоза” предстои да се бере през първата половина на октомври, очаква се цената  да е 50-60 ст., каза още Георгиев.  

„В нашия край бялото отдавна е обрано, вече прибрахме и мерлото, и сирата, и пино ноара. Сега берем кабернето. Всички сортове узряха изведнъж, а заради жегата добивите са ниски. Зърната се спаружват и стават на стафида”, добави Милица Зикатанова от „Вила Мелник”.   


Добавете Вашия коментар!