Ще бъде ли уволнен главния архитект на Благоевград! Васил Тинчев: Може да обера пешкира заради близостта си със съветника А. Тодоров

04 Февруари 2019 | 08:30
0 коментара
Общество

Главният архитект на Благоевград Васил Тинчев е в  центъра на кадрови скандал в Общинска администрация от началото на 2019 г. С мотив „жалба на гражданин“ кметът Ататас Камбитов му „вдигна мерника“ и във вторник свиква дисциплинарен съвет, който да нищи допуснал ли е арх. Тинчев груби нарушения и достатъчно тежки ли са, за да бъде уволнен. В. Тинчев е на 62 г., той изпълнява функциите на главен архитект на община Благоевград от 6 години и половина, като през цялото това време  е бил принуден да взима отпуската си разпокъсана и да почива за не повече от 2-3 дни наведнъж заради невъзможност да прехвърли на друг отговорностите си. Сам се шегува, че от 1987 г. не е излизал в отпуск и болнични, затова острият радикулит, който го вкара в болница през януари, стана повод за жлъчни коментари. Разговаряме с арх. Тинчев веднага след връщането му на работа миналия петък.

– Арх. Тинчев, докато бяхте в болнични, се нагнети напрежение около Вас и поста, който заемате, дори тръгнаха слухове, че ще Ви уволнят заради жалба на благоевградчанина Райко Зашев. Има ли конкретна причина работодателят Ви да започне процедура за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание и какъв е всъщност казусът с Р. Зашев?

– Р. Зашев с брат му Антонино и чичо им са собственици на първия имот зад високата офис сграда срещу комплекс „Ален мак“, в края на ул. „Ив. Михайлов“. Преди 20-ина години им правих проект, но накрая даже имаше одобрен ПУП (помня, че ходих в министерството по този казус за тълкуване, тъй като отзад свършва паркингът, а отпред улицата, и се получава имот на две улици). Чичото се разсърди, остана неразплатена някаква сума и така и не се стигна до финал и строителство. Сега Райко се жалил, че съседите му ще строят на 15 м височина, разрешена им от закона. Хвалил се, че ме бил записал, ами да ги даде тези записи! Това, което съм му  казал, е, че е бил будала, защото и той е могъл да строи на 15 метра, но е построил на 12 м. Щом законът им го позволява защо съседите му, само затова че са братовчеди, да се откажат от тая възможност?! Там е влязло в сила и решение за строеж.

– Смятате ли, че сигнал на един гражданин от естество, касаещо личен конфликт със съседи, а не общественозначим проблем, може да е причина за Вашето уволнение?

– Вероятно между тях имат конфликт и сега като превантивна мярка ме атакуват, ако някой иска надстройка, да не би да откажа. Аз непрекъснато съм призоваван по дела по сигнали и жалби на хора. Причината за нагнетяване на напрежение едва ли е една жалба на гражданин. Допускам, че в основата може да са обтегнатите отношения в общината със съветника Андон Тодоров, с когото за никого не е тайна, че работим от много години в партньорство, и заради това да обера пешкира. Но в тая община аз съм единственият, който си търпи наказанията и си плаща глобите от джоба. Не съм отсъствал от работа за повече от 3 дни, ако не се брои един случай на седмица болнични, когато си срязах ръката и не можех да пипна нищо. Дори отпуск не си взимам като останалите и все съм за по ден до три максимум.

-Персонално ли Ви глобяват, общината не поема ли глобите?

-Не. Юристите са ангажирани с делата в Административен съд, но когато те минат в Районен за търсене на отговорност, си се явявам сам, без служебен юрисконсулт, всичко си е за моя сметка. И това за неща, за които не само може да не съм виновен, а изобщо да не знам. Примерно високата сграда срещу „Зърнени храни”. Там районният инспектор изпуска името на единия от собствениците в документите.

АЗ НЕ ГЛЕДАМ НОТАРИАЛНИТЕ АКТОВЕ, НЕ ГЛЕДАМ ДАЖЕ И КОЙ Е ПРОЕКТАНТЪТ. СРАВНЯВАМ С ДОКЛАДА НА НАДЗОРНАТА ФИРМА И ОТКАЗВАМ ИЛИ ОДОБРЯВАМ ПРОЕКТА.

Но там заради пропуснато име се отменят проектът и разрешението за строеж, след което за всяко от тях ме глобяват по 1000 лв.

Или двама братя например се карат, единият иска остъклена тераса и подава документи. Разрешавам, но се оказва, че той преди това я бил остъклил, и пак 1000 лв. глоба за мен.

Сандвичарницата на ул. „Славянска“ , решили от кафене да го направят кухня и трябва да се пусне въздуховод по калкан, където няма прозорци. Подадоха документи с декларация, че има съгласие от всички, но в един момент някой свиква общо събрание и решават, че не искат да има въздуховод, тръгват да жалят и пада строителното разрешение. И там 1000 лв. глоба и не можеш да кажеш на никого, че преди това техническите специалисти са докладвали, че всички са били съгласни. Досега не съм имал отмяна на влязло в сила разрешение за строеж.

– Каква е диагнозата Ви?

– Шиен радикулит. Имам лошия навик да чета легнал и при снимка неврологът д-р Арабаджиева установи, че за 50 г. предната част на меката тъкан е сплескана, вследствие на което се притискат нервни окончания и кръвоносни съдове. Заради първото ми се случва да изгубя за момент равновесие, а второто води до недобро оросяване на мозъка. При напрежение, като се вдигне кръвното, състоянието ми се влошава.

– Защо през последните години има сериозно текучество в строителния отдел на Общинска администрация?

– Напрежението е голямо и дейността е специфична. Човек, който е работил в строителството, си казва, че като технически ръководител или майстор ще взима два пъти повече.

– Страхувате ли се, че ще останете без работа?

– Аз съм архитект. Все още съм член на УС на Съюза на архитектите. Тези дни дори ми се обаждаха, че клубът ни в Благоевград още се води ресторант, а той не е такъв от години, но данъкът, който плащаме от 12-13 г., е 5000 лв. на година, като на заведение.

– Притеснявате ли се, че може да Ви уволнят? За такова дисциплинарно наказание е нужно да имате преди това наложени санкции, какви са?

– Нямам наказания, нито едно за 6,5 г., откакто съм на тая длъжност.

– Смятате ли, че причината може да е, че сте отказал да подпишете мащабен проект?

– Аз  постоянно давам откази. Последно предстои да го направя за сграда в „Еленово“, на ъгъла на ул. „Свобода“, където искат тавански помещения да станат жилищни, но това няма как да стане.

– Бил ли сте притискан да подпишете документи, за които не сте бил убеден, че е редно да го направите?

– Не. Случвало се е да се дава зор във времето някои неща да стават по-бързо, но понеже си плащам от джоба не е имало случаи за каквито питате.

– На последната сесия на Общинския съвет един от сериозните конфликти избухна заради искането за продажба на общинска земя около заведението „Гъбата“ на бизнесмена Ив. Давидков. Ако все пак се случи това, има ли дори теоретична възможност той там един ден да строи?

В ЗОНА ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ , КАКВАТО Е ТАЗИ В ПАРК БАЧИНОВО, ОСВЕН ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ НЯМА НАЧИН ДРУГО ДА СЕ ПРАВИ, НИТО ДА СЕ СТРОИ.

– От тая гледна точка дори един имот да се обособи и като урегулиран поземлен имот, щом е в такава зона, няма как да се направи нещо повече от вече направеното.

– Но преди време разрешиха строителство на  комплекс зад ресторант „Воденицата“…

– Там има одобрен ПУП, дори преди време на Спас Ненов и негов съдружник е имало и издадено разрешение за строеж. Регулационната граница на града минава по Хърсовската рекичка между „Воденицата“ и Бачиново, така че това, за което питате, дори не е в землището на Благоевград, а е в Дъбравското землище. Няма връзка между двете. Има стари ПУП-ове, които някога са минали и са били одобрени, и нещата са приключени, както са имотите на Георги Тозев, вляво на завоя за с. Хърсово и долу срещу кортовете.

– Кой одобри проекта за ремонта на площада пред общината в Благоевград?

– Аз съм одобрил проекта и съм издал строителното разрешение. Правиха се обаче няколко срещи, 3 или 4 може би, на които бяха извикани специалистите в общината по ВиК, електро-, пътна част – по всички специалности заедно с представители на ВиК, ЧЕЗ и всички институции и се правиха разширени съвети, на които се гледаше всяка една част поотделно. Така че всичко е огледано датайлно. За мен беше важно да се спази архитектурата като област на авторско и сродните с нему права, защото първото предложение беше една абсолютно нова графика на подреждане на плочките. Казах, че това са го правили толкова големи творци (свалям шапка и на Агура, и на Битрака, и на Дангъров, на Баров), че няма да могат да направят нещо по-добро.

– Как се стигна до премахването на водната завеса в подплощадното пространство, ако това наистина е направено?

– Доколкото знам, имаше много проблеми и хидроизолацията се смени изцяло, защото имаше много течове. Чудя се дори преди време Галчев как е работил долу, защото имаше невероятно сериозни проблеми. Специалистите със сигурност са гледали, може да се е оказала някаква невъзможност да се изпълни…

– И все пак не смятате ли, че това е подмяна на оригиналния проект, който е обект на авторско право?

– Запазено е всичко обемно-пространствено и графично. Като обем, облицовки, като всичко си стои. Дори като инсталация. Сега са правени промени за създаване на фонтаните с цветове и музика.

– Защо като може да се вкара нещо допълнително, да не може да се възстанови нещо функциониращо съвсем доскоро?

– НЕ СИ СПОМНЯМ НА ОБСЪЖДАНИЯТА ДА Е ДОКЛАДВАН ВЪПРОС ЗА ТОЗИ ФОНТАН. ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ ПО ПРОТОКОЛИТЕ.

– Възможно ли е да става въпрос за своеволие на строителите? Променя се цялостното усещане и възприятие на комплекса…

-Трябва да има причина и проектантско решение. Или вниманието им не е било съсредоточено върху тази инсталация, или е имало някакво съображение на специалистите по ВиК.

– Защо се разреши толкова плътно строителство срещу ІІІ ОУ?

– Защото е влязъл в сила общ устройствен план. Това е станало, ако не се лъжа, на 25 февруари 2011 г., преди аз да заема поста главен архитект на Благоевград. Преди това е имало обществени обсъждания и през 2009 г., и през 2010 г. Преглеждал съм протоколите на обществените съвети и обществените обсъждания и си спомням, че над 140 искания, жалби и молби е имало, които една по една са отстранявани. Не знам някой да се е жалвал после за ІІІ микрорайон и планът е влязъл в сила през 2011 г. Така че всеки от този квартал, поискал да строи, прави ПУП в съответствие с този общ устройствен план и не можеш да откажеш. Когато се обсъжда един план, той задължително се обявява в местен ежедневник, обявява се и по местно радио, както и на входа и на сайта на общината, и всеки трябва да прояви лична активност и интерес и да провери за какво се отнасят тези обявления и дали го засягат. Когато се отчуждаваха имоти за АМ „Струма“, например, между 40 и 60 човека дойдоха да се поинтересуват и някои да си подадат жалби, ако нещо не ги устройва. Така стана и като се обявяваха застроителните планове на кварталите „Еленово-1“, „Еленово-2“, „Орлова чука“. Плановете се обявяват в една стая, има служител, ангажиран с това, и който иска, проверява. Ако всеки проявява ангажираност  когато трябва, няма да се стига до ситуации като протестите начело с тризначките преди време заради строителството на сграда в „Еленово“ до парка. Трябвало е да реагират, когато се е правил застроителният план. Гражданската активност трябва да се проявява навреме – когато се създава и одобрява един устройствен план.

– Има ли нещо , от което да се притеснявате в работата си като главен архитект?

– Каквото е имало да ми намират, дирекцията ми го е намерила и или съм платил, или ще плащам глоба. Гледам в експертния съвет да има още трима архитекти, за да се усетят нещата, ако има някакъв проблем, който ми е убягнал. Но се случват такива неща и тогава си плащам глобите от джоба. В областните градове навсякъде е трудно. Поддържам контакт с колежката от Кюстендил, с колегата от Перник и други от страната, нещата навсякъде са трудни и колегите са изнервени. Работата на главен архитект е отговорна и като навлезеш в нея, виждаш, че не е толкова привлекателна. Някои хора си мислят, че имат права в имотите си и могат всичко да си правят, само защото са собственици. Не, не могат всичко да си правят! И когато им го кажеш, се получават конфликти и омраза.

– Нещо любопитно ще се строи ли в Благоевград в близките месеци?

– Минаха цехове в района зад хотел „Езерец“, а това е хубаво. Знам, че доста фирми са закупили в района имоти за цехове или да окрупнят производствените си бази.

– Не е ли странно този район да се обособява като нова промишлена зона, след като натам се ориентираха мнозина за жилищно строителство?

– Районът е в зона за ниско етажно жилищно строителство, което допуска чисти производства. Въпреки че открай време, още от преди 35 г., се е предвиждал за резервен за жилищно строителство, виждаме, че наистина той е по-подходящ за производствена зона, отколкото за жилищна. Причините са няколко – има бърза и лесна връзка с главен път, а и с магистралата.

ГОЛЯМ УСПЕХ Е, ЧЕ НАПРАВИХМЕ ТРИ ВРЪЗКИ С МАГИСТРАЛАТА И НЕ ЗНАМ ДАЛИ ДРУГ ОБЛАСТЕН ГРАД ИМА СЕВЕРНА, ЦЕНТРАЛНА И ЮЖНА ВРЪЗКИ,

за да се влиза от 3 места от магистралата, което благоприятства лесната комуникация и е предпоставка за развитие. Дано в тези имоти, които сега минават през ОбС за преотреждане от предимно за земеделски нужди в зона промишлена, да се направят обекти, които да дават бизнес и препитание на хората.

– Накъде ще се развива Благоевград?

– Посоката е към р. Струма, от „Струмско“ до „Грамада“, и това, което сме изпратили за съгласуване в министерствата, е в тази насока – разширяване на зоните за смесена многофункционална зона от двете страни на път Зелендолско шосе и Покровнишко шосе. Кой знае каква земеделска продукция това поле не бълва, но служи за изпълняване на нормативите по устройство на територията, заложени в общия устройствен план, защото задължително трябва да има земеделски земи, които да не се преотреждат лесно от земеделски за неземеделски нужди. Това са съображения на законодателя, които обаче в конкретния случай в Благоевград не дават кой знае какъв резултат. Едно време се даваха на желаещи малоимотни и безимотни общински земи за обработване, но хората, които живеят в Благоевград, не проявяват особени, да не кажа никакви стремежи да обработват земя. Затова по-добре тази земя и целият район да се развива за други нужди.

– Допускате ли, че градът ще се развива към по- високите села наоколо Марулево, Еленово, Делвино, Дъбрава….

-Това, което рано или късно ще стане, е имотите покрай пътя до Дъбрава ще се застроят.

-Искате да кажете, че селото ще се слее с града, подобно на „Струмско” и „Еленово” ли?

-Ще се слее, това е богатство, което може би не оценяваме достатъчно, че с колата само на 6-7 минути сме извън града, без да го виждаме, като  пред нас са само планина, гори и хълмове. Това е прекрасно и се отнася и за пътищата за Делвино, Марулево, и всички те се поддържат. Районът от Дъбрава към Рилци не е добър за строителство, защото имаме много силни северни и северозападни ветрове през зимата. И все пак всичко е въпрос на техническо решение, с навлизането и поевтиняването на изолационните материали и този фактор ще отпадне. Хубавото на Благоевград е, че е изолиран от Баларбаши от северните ветрове и градът е закътан, а течението по р. Бистрица носи свеж въздух. Затова много рядко имаме през зимата смог от дима от комините.

– Във вторник ще се изправите пред  дисциплинарен съвет, очаквате ли заповед за уволнение?

– Нали трябва да има някакъв мотив, грубо погазване на законодателство или настъпен крупен интерес, каквито не виждам да са допуснати. Понякога, когато не съм  сигурен в закона, винаги се  консултирам с колегите от дирекцията (РДНСК), стигал съм и до колегите в министерството, когато имам съмнения по проблеми, които не са третирани в нормативните документи.

-И все пак, ако останете без работа?

-Без работа няма как да остана, аз съм архитект, работил съм обекти в цялата страна и винаги мога да си намеря работа. Най-хубавото нещо е проектирането. Човек обаче го боли от слуховете, каквито сега се коментират по мой адрес, като зная какви усилия съм положил, колко нерви съм изхабил и че за всичко си плащам от джоба.

-Колко пъти Ви се е налагало чужди грешки да са за Ваша сметка заради наложени персонални глоби?

Знам ли, 4, 5 , 6… Не ги помня. По-лесно ми е да платя, да забравя и да не се тормозя, отколкото да тръгна да търся виновник и да травмирам и другите колеги. Много от тях са млади, които тъкмо навлизат в работата и като си намерят по-спокойно място, предпочитат да избягат./в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP