Щабът: 117 ученици са с коронавирус, 4043 - под карантина

01 Октомври 2020 | 11:31
0 коментара
Общество

Общо потвърдените случаи на коронавирус у нас до момента са 20 833, от тях 5374 са активни, 14 643 са излекуваните. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, а учениците – 117. Под карантина са 4043 ученици и 116 учители. Заразените учители в детски градини са 17 до момента, учителите в училища - 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата - 20. Това обяви по време на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, стана ясно още на брифинга.

Министърът подчерта, че е важно да се спазват мерките, да имаме изградени навици и да спазваме социална дистанция. „Не може да живеем цял живот с ограчения и затова трябва да свикнем с наличието на коронавирус.” Той отново подчерта, че маските в училищните коридори са задължителни.

Ангелов нарече „несериозни“ твърденията, че маските намаляват количеството кислород на децата. "Няма подобно потвърдено твърдение в медицинската литература", каза той.

Мутафчийски: От маската не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксинаБГНЕСНад 33 млн. души общо са заразени в световен мащаб, оздравели са над 23 млн., а над 1 млн. са смъртните случаи. За периода 11-24 септември България е на 25-то място от 31 страни по заболеваемост и на осмо място по смъртност.

„За периода 24-30 септември броят на заразените се е увеличил с 1550, докато увеличението на броя на излекуваните е 767. Общият брой на хоспитализираните е нараснал със 110, а на тези в интензивни отделения с 15” каза здравният министър.БГНЕСЗа страната към настоящия момент са определени 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус. 

За здравната система, около 10% от леглата са заети и около 4% от леглата са в интензивни отделения. "Ще има тенденция на повишаване на заболеваемостта, към този момент обаче, здравната система е готова", посочи още министърът. 

И по думите на държавния главен инспектор доц. Кунчев се наблюдава тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта. "При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка", категоричен бе той.  

По думите му изходът от заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, както и от възрастта му и придружаващите заболявания.

"Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките", подчерта още здравният министър и призова още веднъж за дистанция, спазване на хигиена и носене на маски. 

"Ще следим за спазването на тези правила и ще налагаме санкции", поясни Ангелов.

Добавете Вашия коментар

TOP