Шоково поскъпване от есента, ето къде ни удрят....

24 Август 2018 | 10:22
1 коментара
Бизнес

Есента на 2018 година се очертава доста притеснителна за семейните бюджети и разходите на българите. Налице са първите признаци на истинско ценово торнадо , което може да се разрази още в края на септември и началото на октомври.

Първото поскъпване вече е сигурно, потвърдиха го и от енергийния регулатор. Природният газ ще поскъпне отново, този път с около 15%. Това ще е четвъртото за годината поскъпване и резултатът ще е около 30% по-скъп природен газ през октомври в сравнение с януари. Това означава скок на цените на парното и топлата вода. С колко-ще реши КЕВР, но няма да е с незначителни проценти. И то при условие, че и сега мнозинството от нашенците се затрудняват от сметките си за топло през зимата.

Горивата не показват склонност към поевтиняване, независимо от цената на петрола на световния пазар. Бензинът А 95 закова средна стойност от 2.30 лева за литър и не мърда от нея, А 98 вече твърдо е над 2.50 лева за литър. Дизелът също е на тези нива. След като Комисията за защита на конкуренцията не откри картел при търговците на горива, но пък наказа продаващата по-евтино верига от няколко бензиностанции, няма шанс да видим по-ниски стойности през есента. Нещо повече, всяко ,макар и слабо поскъпване на петрола или на долара на световните пазари със сигурност ще бъде използвано за ново поскъпване и на горивата у нас.

Фалитът на застрахователната компания “Олимпик” предизвика трус в бранша, който може да завърши с рязко поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност. Вече се коментиран нива от 500 лева за година, дори и да не се стигне до такава цифра, вероятността полицата да поскъпне около и над 300 лева е осезателна.

Средногодишната прогноза за инфлацията в България на Министерството на финансите за 2018-2020 година , 1.3 % за 2018 година, но към юли тя вече прехвърли 3.2% на годишна база. За 2020 година прогнозата е 1.8%, но дали ще бъде реализирана, не е ясно. При инфлация от над 3% цените на основните стоки ще се увеличат, става дума за храни, дрехи, издръжка на дома, лекарства.

Какво още може да поскъпне през есента? Данъците, които се определят от общините са кандидат №1. Данък смет и данък сгради, екотаксата вече я вдигнаха. Хотелиерите вдигнаха цените, ресторантьорите ги последваха и това чувствително ще оскъпи почивката в България. Изненади могат да се очакват и от хранително-вкусовата промишленост. Реколтата на зърно тази година не е добра, хлябът също е под натиск за поскъпване.

В сектора на финансовите услуги също може да се очаква раздвижване в посока увеличаване на лихвите по кредитите. Поне такава е световната тенденция. Банковите такси в ситуацията с ниски лихви скочиха и едва ли трезорите ще ги свалят, ако лихвите тръгнат нагоре.

Така ще трябва да пренаредим семейните и личните си бюджети с оглед на новите цени. Дали всички ще успеят да се справят, предстои да видим.

Добавени коментари

Данъкоплатец публикува:
24 Август 2018 | 12:52
Искам да Ви улесня:по-лесно и по-малко ще пишете,ако направите списък на местата,където няма да бъдем "ударени".Така по-малко ще пишете или въобще няма да пишете,защото няма да останат "не ударени" места.

Добавете Вашия коментар

TOP