Шокиращо и скандално отворено писмо до Б. Борисов и институциите в България! Аскер: Знаете ли какви безобразия със земите и евросубсидиите извършват местни политици под шапката на ПП ГЕРБ в Петрич

28 Май 2015 | 11:37
2 коментара
Общество
Шокиращо и скандално отворено писмо до Б. Борисов и институциите в България! Аскер: Знаете ли какви безобразия със земите и евросубсидиите извършват местни политици под шапката на ПП ГЕРБ в Петрич

Днес сдружението на кметовете в община Петрич- "Аскер" разпространи скандално отворено писмо до институциите в държавата и премиера Бойко Борисов, в което те разкриват скандални схеми с участието на политици от партия ГЕРБ с общинските земи и източването на евросубсидии, криейки се под шапката на управляващата партия. Публикуваме писмото:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР –ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ

ДО

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РБ

ДО

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РБ

ДО

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

ОМБУДСМАН НА РБ

ДО

Г-Н ВАЛЕНТИН Н. ИВАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С

КОРУПЦИЯТА, КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И

ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ „АСКЕР- СДРУЖЕНИЕ НА КМЕТОВЕТЕ В ОБЩИНА ПЕТРИЧ”,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние, долуподписаните сме жители на най-южната община Петрич и сме хора, които сме се родили и живеем в този красив край на България. Тук работим и тук в Петрич живеят нашите деца. Ние сме избирателите на кмета, общинските съветници, на Народните представители за нашия край. Ето защо, решихме да изложим разочарованието си от нашите общински съветници от ПП „ГЕРБ” и народния представител –Димитър Танев.

От публикация в медиите със заглавие „ Бизнес под партиен чадър. Петрички гербери с 4 фирми прибирали 427 342 лв. субсидии за пасища, сред тях и депутатския син Венцислав Танев”. От тази статия разбрахме за безобразията им и декларираме готовността си за стачни действия, с цел да изкажем недоволството и отвращението си, както и да снемем доверието от тези хора, които за нас са престъпници. А всъщност тяхната „почтеност” и „добронамереност” струва около един милион лева ( 931 959 лв) субсидии, които са получили за пасища и мери по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), СПП, Агроекологични плащания (АЕП)., мярка за Необлагодетелстван район, Планински район(НР1). Поискани са били около 1 017 713 лв. за 2013 и 2014 г. от пет фирми на известни петрички политици от партия ГЕРБ, сред тях е и Венцислав Танев - син на петричкия депутат от ГЕРБ Димитър Танев и Велко Велев от партия ГЕРБ. Това се случва на фона на напрежението сред фермерите в страната и стачната готовност, която те обявиха заради проблеми с получаването на субсидиите и предоставянето им на пасища и мери от общинския и държавния поземлен фонд.

Фирма „Мила Стил” ООД от искана сума 136 136 лв е получила 131 316 лева. Съдружници в тази фирма са Венцислав Димитров Танев, Димитър Митушев и Веселин Бисерински. Венцислав Танев е син на петричкия народен представител от ГЕРБ Димитър Танев, който е сред най-активните в протеста срещу кмета на гр. Петрич Вельо Илиев, като го обвиняват в шуробаджанащина. Веселин Бисерински е общински съветник от партия ГЕРБ в Петрич, Димитър Митушев е в общинското ръководство на ГЕРБ в общината. Според направените справки фирмата е наела хиляди декари 330, 11 ха постоянно затревени площи (ливади за косене) постоянни пасища и мери с договор за аренда в землището на с. Беласица и с. Скрът, което не е вярно, тъй като посочените парцели се намират на територията на Парк „Беласица“ и не може да се предоставят с договори. А кога и как са поддържани?!. Същата фирма е с адресна регистрация според Търговския регистър в град Сандански на ул. „Свобода” №. 7, ет. 1, ап. 6. Същите имат и фирма, скоято участват и печелят за добив и продажба на дърва за огрев и са в този бизнес от доста време. ( Да се провери).

Друга фирма – „Ипсилон”ООД от искана за същия период (2013 и 2014 г) сума 571 074 лв. е получила 561 436 лева. Съдружници в тази фирма според Търговския регистър пак са Венцислав Димитров Танев - син на депутата Димитър Танев, и ГЕРБ активистите Веселин Бисерински и Димитър Митушев. И тази фирма според Търговския регистър е със същия адрес в гр. Сандански, ул. „ Свобода“ №7, ет. 1, ап. 6.

Фирма „Ипсилон“ООД е наела хиляди декари земя от държавния поземлен фонд в планина Беласица с помоща на проведени търгове за предоставяне на земи от държавния поземлен фонд от Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и все по време на управлението на ГЕРБ. Фирмата е получила следните плащания за 2012 година 97 034 лева, за 2013 година 232 889 лева и за 2014 година 231 513 лева. Апетитита на фирмата се е увеличавал всяка следваща година. Размера на наетите 15 броя е 257, 95 ха.

Още една фирма – „Сигма” ЕООД, е получила за кампания 2013 година от поискани 105 380 лева в 86 960 лева, за кампания 2014 година е получила сумата 67 300 лева, толкова колкото е поискала, или общо 154 260 лева, за пасища в размер на 138, 12 ха в землището на с. Голешово, община Сандански. Отделно същата фирма има регистрирани говеда, къде се намира животновъдния им обект?!, кога ги отглеждат тези животни?!. Съдружници в тази фирма са отново Веселин Бисерински, Димитър Митушев и третият е Николай Стоянов, който също е от общинското ръководство на ГЕРБ.

Фирма „Айко Петрич”ООД за кампания 2013 година е получила 24 673 лв, за кампания 2014 година е получила 60 274 лева за 196 броя парцели на площ 85, 53 х в землището на с. Горна Брезница, община Кресна, като добре са се възползвали от всички Директни плащания (СЕПП, НР1, АЕП) Общия размер на получената сума е 84947 лева. В нея съдружници са Димитър Митушев и Веселин Бисерински. За разлика от другите техни фирми, които са с адресна регистрация в гр. Сандански, тази е в гр. Петрич, в административната сграда на „Търговия на едро“ЕООД, №15, сочи Търговският регистър.

Фирма „Петра БГ“ ЕООД на Велко Велев за 2013 г. е получила от евросубсидии сумата 23 650 от поискана 31 061 лева и а 2014 година от поискана 28 361 лева е получил 25 686 лева или общо 49 336 лева, като е наел от държавния поземлен фонд нива в землището на с. Дамяница, община Сандански нива с площ 24, 15 ха., която би трябвало да бъде засята с пшеница. Дали е така!? Този имот също е спечелен на търг по времето на управлението на ГЕРБ.

Любопитното е, че три от фирмите за двете години са получавали и субсидии за агроекология (АЕП). Това са фирма „Айко Петрич” ООД – 49 425 лева, фирма „Ипсилон” – 144 621 лева, и фирма „Сигма” ЕООД- 74 646 лева. Плащанията за агроекология по действащото законодателство са със специален статут. Кандидатстващите трябва да са животновъди или трябва да косят ливадите и да поддържат пасищата в добро агроекологично състояние. Посочените по-горе лица получили тлъсти евросубсидии, не са животновъди, а дали се грижат за наетите площи за пасища, може да се провери.

Освен злоупотребите, реалните животновъди са ощетени за сметка на хора с бели якички, които нямат животни и не поддържат наетите площи, но успяват да се уредят с евросубсидии с помощта на партии и силни лобита. Освен това не на всеки дават да очертае например 330 ха земя от държавния поземлен фонд в планина Беласица, но на фирми с участието на депутатски син гербер, това става безпроблемно. Друг е въпросът, че в Беласица няма такава площ, която да отговаря за пасища.

Питаме правени ли са проверки от съответните институции, които се оглавяват от кадри на ГЕРБ, за да установят дали тези площи са реални, дали ги има, и дали тези, които са ги наели, ги поддържат за пасища. Най-интересно е, че наетите такива площи са за по няколко години и всяка следваща година субсидиите са по големи.

Докато фермерите са подложени на чести проверки и отнасят сериозни санкции, за настоящ и за бъдещ период, ако не поддържат пасищата си и са лишавани от субсидии и трябва да връщат пари, то политиците и хората на ПП „ГЕРБ” получават безпроблемно евросубсидии под чадъра на политиците. За това фермерите настояват законът да се промени.

Тези хора трябва да бъдат за пример, а те са хора без морал и достойнство. Те се целят във властта, която ще си купят именно с тези изплатени субсидии..

Ние ви питаме – знаете ли за тях?
Ние ви питаме- знаете ли за измамите и лъжите им?
Ние ви питаме – ще си затворите ли очите?
Ние ви питаме – ще ни чуете ли?
Ние ви питаме – ще им го позволите ли?
Ние ви питаме - ще заспите ли спокойно, защото ние не!

И днес общината в Петрич осъмна обстрелвана с яйца, групата на яйчарите -протестиращи, избрала точно този начин да изрази омразата си към кметския екип. Днес се очаква скандална сесия, на която въпросът със евросубсидиите и далаверите ще бъде поставен и пред ОБС съвет. А това, кои определя правилата в ОБС ще съобщим ние утре.

Добавени коментари

Бате Гойко публикува:
29 Май 2015 | 18:38
Защо врещите и пищите така, кметчета ? За да има гаранция баш кмета за подкрепата ви ли ? Пък ако сте толкова сигурни в това, което изнасяте в сигнала, дайте го до проверяващите органи, до тези, които са дали паричките, а не до ала-бала парламента, комисии, групи и т.н. Или това е целта ви - да се вдига шумотевица, без да се очаква резултат, че знае ли се какво ще се случи занапред ?
Посветен публикува:
29 Май 2015 | 13:22
ТОЙ ЗНАЕ!ТОЙ ВСИЧКО ЗНАЕ!И ЗА ОБЩИНА ПЕТРИЧ,И ЗА ОБЩИНА РАЗЛОГ,И ЗА ОБЩИНА БАНСКО,И ЗА..... ЗА ВСИЧКО ЗНАЕ;ЗАЩОТО ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ - Е НАРЕДИЛ ЛИЧНО ТОЙ.ТАКА,ЧЕ НЕ ПИШЕТЕ НИЩО.НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ.НАЛИ ВИДЯХТЕ,ЧЕ И В ДОБРИНИЩЕ СЪБИРАХА ПОДПИСИ.И КАКВО ОТ ТОВА?ВСИЧКО СЕ ПОТУЛИ.

Добавете Вашия коментар

TOP