Шокиращи разкрития на Емо Фаса за корупция в ГЕРБ

13 Юни 2014 | 09:28
0 коментара
Общество

Шокиращи разкрития за контрабанда, изнудване на бизнесмени, отнемане на фирми и рушвети на най-високите етажи на властта е направил бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, известен още като Емо Фаса.

В паметната записка са описани данни за парични отчисления, които фирмите, строящи магистралите „Тракия“ и „Струма“ са правили през последните две години за черните каси на управляващата партия, както и факти за съмнителни сделки и търговия с влияние на екс депутатката Искра Фидосова. Според добре осведомен източник, в момента Емил Димитров се намира в Лондон заедно със семейството си. Спешното му заминаване е било продиктувано от страх за живота му, както и от опасността децата му да бъдат отвлечени.

Димитров е заверил пред нотариус показания за престъпления, извършени по време на мандата на ГЕРБ като застраховка срещу евентуално посегателство спрямо него и семейството му.

Скандалните разкрития касаят и множество факти, свързани с контрабандата на цигари през гръцката и турската граница, както и нелегалното производство на родни марки папироси в нелегални цехове край Солун. Както е известно, ексдепутатът с прякор Емо Фаса е един от основните играчи в контрабандата с цигари и разпространението им на територията на страната, твърди източникът.

В дадените пред лондонския нотариус показания фигурира списък на крупни български фирми, над които е трябвало да бъде оказан данъчен и административен натиск, който да доведе бизнеса им до фалит, след което да бъдат придобити от други собственици.

Както неотдавна стана ясно, Емил Димитров е бил „къртицата“, предупредила Гриша Ганчев и алкохолния бос Миньо Стайков за готвения удар срещу бизнеса им и надвисналата над тях опасност търговията със захар, която контролираха, да им бъде отнета и прехвърлена на техни конкуренти, близки до лидерите на ГЕРБ.

В апогея си бившият депутат Емил Димитров беше по-силен от Искра Фидосова и Красимир Велчев взети заедно и бе реален съперник на Цветан Цветанов. По-късно обаче името му изплува в скандала с продадени на безценица държавни земи в Несебър, нашумял като „Дюнигейт“. Разкри се, че през 2011 година Димитров е започнал процедура за купуване на терен от 2,5 декара, собственост на държавата. Този терен в Несебър му е бил нужен, защото се намира между друг имот, получен със заменка, и неговия хотел „Хавай“. Единственият обект, който се доближава до басейна, построен на държавната земя неизвестно с какви строителни книжа, е „язовир“ или „друго хидротехническо съоръжение“.

Освен това Емо Фаса е известен като вносител на скандални лобистки законопроекти и се прослави с репликата: „България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас“. Заради влиянието си в ГЕРБ е наричан още „министър на земеделието в сянка“. Димитров се счита за приближен на бившия вече премиер Борисов, от най-близкия му приятелски кръг. Твърди се, че загуба на карти на Борисов от Емил Димитров е станала причина за скандалния полет на Авиоотряд 28, с който футболните отбори на Бойко Борисов и на Емо Ротманса бяха превозени до Варна за приятелски мач миналото лято.

Не на последно място, сформираното около студентска организация движение „Орлов мост“, чието лица станаха Христо Стоичков и самият Емил Димитров се оказват замесени в схема за купуване на гласове. В хотел на депутата се е провела лекция-инструктаж за това как да се осигурят възможно повече гласове на изборите, като според анонимни източници на застъпниците е обещавана по една минимална работна заплата плюс 30 лева в деня на изборите за гласоподавателите и застъпниците. Заснети със скрита камера кадри от инструктажа показват как лектор обяснява на събралите си, че „няма човек, който да не може да закара 10 човека да гласуват“. „Такъв човек аз не познавам, дали ще го черпи, дали ще го пои“, коментира той./mignews.info

Добавете Вашия коментар

TOP