Шок! Заселват с бежанци обезлюдените ни села?

13 Юни 2016 | 23:08
0 коментара
Общество
Шок! Заселват с бежанци обезлюдените ни села?

Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци. По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, по време на посещение в скандинавската страна с делегация от наши депутати, пише „Труд“.Българската група направи и работна визита на бежански лагер на 80 км от столицата Стокхолм.

“Ако България вижда проблем в бежанците, то Швеция вижда възможност в тях да реши проблема с обезлюдяването и застаряването на населението си. Затова там инвестират в обучението и квалифицирането на бежанците", коментира още Иванов.

Има 3,5 млн. души наша диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово и т.н. - българи, които, притиснати от икономическата ситуация в тези държави, искат да се върнат в родината си, а ние нищо не правим по въпроса. Национално престъпление е при това положение да внасяме бежанци и да заселване с тях селата. Така директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира предложението на Иванов. По думите му, освен всичко останало, обезлюдените места, ниви и къщи у нас не са ничия земя, а частна собственост, най-често с повече от един собственик.

Ако говорим за около 160 тотално обезлюдени села в страната, редно е да отбележим и всички онези, които пък от няколко къщи се превърнаха в градове или квартали на големи населени места, посочи още проф. Димитров, допълвайки, че тези процеси са свързани с промените на обществено-икономическия модел у нас.

Добавете Вашия коментар

TOP