Шок! Трупове на крави стреснаха туристи в Рила

29 Август 2019 | 15:10
0 коментара
Общество

Труповете на шест крави бяха намерени от туристи в района на хижа Иван Вазов в Рила. Телата на животните са били съвсем близо до извора на река Бистрица. Опасност от зарази и замърсяване на околната среда няма, успокояват институциите.

Кравите са починали в района на местността Пазар Дере, предаде Нова телевизия. Точно оттам води началото си един притоците на река Бистрица.

Първото населено място, захранено с вода от реката, е село Бистрица. Хората там все още не усещат проблеми с питейната вода.

„Дай Боже да няма нищо, защото за времето, от което са били умъртвени или са починали, би трябвало водата да е стигнала дотук”, коментира кметът на с. Бистрица Кирил Огненски.

Всички институции са категорични, че кравите са починали от мощна мълния в планината. Те не са били болни и зарази в околната среда, според проверяващите органи, няма.

„Труповете са намерени близо един до друг, на едно място, което говори за факта, че действително смъртта е настъпила по едно и също време и по една и съща причина”, посочи директорът на агенцията по храните в Кюстендил  д-р Емил Гъгнев.

Кравите са открити на територията на парк Рила. Собствениците им са имали разрешение за пашуване там и затова санкции няма да бъдат налагани.

„Труповете са обезвредени, загробени, извършена е дезинфекция на 26 август и няма никаква опасност от замърсяване на водоизточници и на околната среда”, поясни д-р Гъгнев.

От ВиК Дупница заявиха за NOVA, че правят всички необходими изследвания на питейната вода в Община Дупница. Засега всички показатели са в допустимите норми.

Добавете Вашия коментар

TOP