Шивачка, ухапана от бездомно куче в кв. „Струмско”, осъди общината

26 Януари 2018 | 05:13
1 коментара
Общество

Окръжен съд осъди община Благоевград да плати 1000 лв. обезщетение на нахапаната от бездомно куче Димитрина Миленкова. В мотивите си докладчикът по делото съдия Румяна Бакалова посочва, че общината е отговорна за вреди, причинени от действията и бездействията на своите служители или други лица, на които е възложила изпълнението на нейни задължения. Съгласно практиката на ВКС пък общината носи отговорност и за вреди, причинени от безстопанствени кучета.

В конкретния случай става въпрос за неизпълнение на задължения, произтичащи от Закона за защита на животните, тъй като не са предприети всички мерки за предотвратяване на агресивното поведение на безстопанствените кучета към хора и животни, в това число и за настаняването им в приют, за кастрирането им, обезпаразитяване и ваксиниране срещу бяс, и контрол и грижа след връщането им по местата, от които са взети.

Съдебното решение на практика потвърди това на районния съдия Емилия Дончева, което юристката на общината Манова оспорваше. Един от аргументите беше, че не било ясно по кой крак е захапана жената – по левия или десния, имало противоречия в листа за преглед на лекаря от спешно отделение и съдебния медик д-р Яни Златин.

Според тримата окръжни магистрати, разгледали жалбата, разминаването е само на един от листовете и това е фактическа грешка, тъй като останалият доказателствен материал – медицинското свидетелство на д-р Златин и свидетелските показания, сочели, че нараняванията са по дясната подбедрица.

36-годишната шивачка е нападната на 12 октомври 2016 г. в 18.20 ч. пред жилищната си кооперация на ул. „Яне Сандански“ в Благоевград. Безстопанственото куче се нахвърлило неочаквано върху нея и я захапало по десния крак. Тя била откарана от съпруга й в Спешен център, където раната й била обработена и поставена ваксина. На следващия ден се обадила в приюта за бездомни кучета, откъдето разбрала, че те също са подали сигнал в отдел „Сигурност и обществен ред” към общината за същото куче.

„И в момента това куче се разхожда в квартал „Струмско“ и налита на хората”, обясни пред репортер на „Струма“ Димитрина Миленкова, която бе защитавана от адвокат Янка Пандева.

Освен обезщетението от 1000 лв. за неимуществените вреди, общината ще покрие и разноските на пострадалата благоевградчанка за адвокат от 300 лв. Решението е окончателно.Струма

Добавени коментари

Ветеринар публикува:
26 Януари 2018 | 13:32
Сега Общината да осъди тия "природозащитници", които хранят кварталните помияри!

Добавете Вашия коментар

TOP